Mapo Tofu, Jennie Walldéns recept

38 röster
40 min
4
Mapo Tofu, Jennie Walldens recept
40 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 800 g fast tofu
  • 300 g fläskfärs
  • 4 salladslökar, tunt skivade
  • 4 klyfta vitlök, finhackade
  • 5 cm ingefära, finhackad
  • 1 msk chiliflakes
  • 3 tsk sichuanpeppar, nymortlad
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk svart bönsås
  • 2 msk sambal oelek
  • 2 msk
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk japansk soja
  • 5 dl vatten
  • 2 msk majsstärkelse
  • 2 msk vatten
  • neutral olja, att steka i
  • ris, jasmine eller japanskt

Gör så här

  1. Hacka vitlök, salladslök och ingefära, separera de vita från de gröna delarna av salladslöken.
  2. Fräs fläskfärs på hög värme i olja tills den fått lite färg. Tillsätt det vita från salladslökarna, vitlök, ingefära, chiliflakes och 2 tsk av sichuanpepparn och låt fräsa med i 1 minut.
  3. Tillsätt sesamolja, svart bönsås, sambal oelek, saké, strösocker samt soja. Låt det hela fräsa några minuter, det ska dofta kryddigt i hela köket!

  4. Skär tofun i kuber.

  5. Häll på vatten i färsblandningen, rör runt och lägg försiktigt i tofun som får puttra utan lock och dra till sig smak i ca 8 minuter.
  6. Blanda vatten och majsstärkelse. Häll på blandningen och låt det hela få ett uppkok så såsen blir lite tjock. Smaka av med ev lite mer soja.
  7. Strö på det gröna från salladslöken och resterade 1 tsk sichuanpeppar.
  8. Servera i skålar med ångade varmt nykokt ris.
  9. Glöm inte att matsortera lökskalen för en mer hållbar matlagning, och njut av din mapo tofu. /Köket-redaktionen
20 juli 2019