Mapo Tofu, Jennie Walldéns recept

koket.se
Mapo Tofu, Jennie Walldens recept
Foto: TV4
Jennie Walldén porträtt KM
Jennie Walldén porträtt KM

Mapo Tofu, Jennie Walldéns recept

18 ingredienser

40 min

En rätt fylld med olika konsistenser och flera spännande nyanser av hetta. En traditionell asiatisk rätt som passar perfekt till vardagsmiddag. 

Tips! Det går bra att ersätt saké med torrt, vitt vin.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 800 g fast tofu
  • 300 g fläskfärs
  • 4 salladslökar, tunt skivade
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 5 cm färsk ingefära, finhackad
  • 1 msk chiliflakes
  • 3 tsk sichuanpeppar, nymortlad
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk bönsås, black bean sås
  • 2 msk sambal oelek
  • 2 msk sake
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk japansk soja
  • 5 dl vatten
  • 2 msk majsstärkelse
  • 2 msk vatten
  • neutral olja, att steka i
  • 4 port ris, jasmin eller japanskt

Gör så här

  1. Hacka vitlök, salladslök och ingefära, separera de vita från de gröna delarna av salladslöken.
  2. Fräs fläskfärs på hög värme i olja tills den fått lite färg. Tillsätt det vita från salladslökarna, vitlök, ingefära, chiliflakes och 2 tsk av sichuanpepparn och låt fräsa med i 1 minut.
  3. Tillsätt sesamolja, svart bönsås, sambal oelek, saké, strösocker samt soja. Låt det hela fräsa några minuter, det ska dofta kryddigt i hela köket!
  4. Skär tofun i kuber.
  5. Häll på vatten i färsblandningen, rör runt och lägg försiktigt i tofun som får puttra utan lock och dra till sig smak i ca 8 minuter.
  6. Blanda vatten och majsstärkelse. Häll på blandningen och låt det hela få ett uppkok så såsen blir lite tjock. Smaka av med ev lite mer soja.
  7. Strö på det gröna från salladslöken och resterade 1 tsk sichuanpeppar.
  8. Servera i skålar med ångade varmt nykokt ris.

Glöm inte att matsortera lökskalen för en mer hållbar matlagning, och njut av din mapo tofu. /Köket-redaktionen