Mapo tofu

mapo tofu
Jimmy Guo
Jimmy Guo

Mapo tofu

14 ingredienser

30 m

”Tofurätternas tofurätt är en vardagsklassiker i det kinesiska köket. Här används tofun inte som ett köttsubstitut. Istället skapar man en mycket smakrik och kryddig sås med doubanjiang samt en fermenterad chili- och bönpasta som låter tofuns milda smak och lena textur komma till sin rätta.” /Jimmy Guo

Ingredienser

portioner
  • 1 tsk sichuanpeppar
  • 400 g tofu (ej silkesmjuk)
  • 1 salladslök
  • 3 cm färsk ingefära
  • 3 klyftor vitlök
  • 150 g fläskfärs
  • 1,5 msk bönpasta (doubanjiang)
  • 3 msk shaoxingvin
  • 3 dl vatten (eller kycklingbuljong)
  • 1 msk kinesisk soja (ljus)
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 tsk MSG
  • 2 tsk potatismjöl
  • salt

Gör så här

  1. Börja med att rosta sichuanpepparn i en torr panna på medelvärme. När det börjar dofta gott och ryka lite lätt är den klar. Häll över i en mortel och krossa fint.
  2. Skär tofun i 3x3 cm stora bitar, ställ åt sidan.
  3. Skilj den vita och gröna delen på salladslöken, hacka båda delarna.
  4. Riv ingefäran och finhacka vitlöken.
  5. Hetta upp 3 msk olja i en stekpanna eller wok på medelhög värme.
  6. Stek färsen tills den får lite färg.
  7. Sänk värmen till medellåg och tillsätt den vita delen av salladslöken, ingefära, vitlök, doubanjiang och en generös nypa utav den malda sichuanpepparn. Stek under omrörning tills oljan blivit djupt röd och doubanjiangpastan mörknar något i färgen.
  8. Tillsätt shaoxingvinet och låt det koka torrt. Tillsätt sedan vatten eller kycklingfond, soja, socker, MSG och smaka av med salt.
  9. Tillsätt tofubitarna och låt det hela puttra ihop i ca 5 minuter.
  10. Blanda ut potatismjölet i 2 msk vatten och red av såsen till önskad konsistens.
  11. Lägg upp i en skål och garnera med gröna delen av salladslöken. Avsluta med så mycket sichuanpeppar du önskar.
  12. Servera med ris.