Mandelpaj med mörk chokladganache

Mandelpaj med mörk chokladganache
Foto: TV4
Lina Shawali HSB 2024
Lina Shawali HSB 2024

Mandelpaj med mörk chokladganache

Av: Lina Shawali

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

1 h + tid i kyl

Den här läckra mandelpajen med mörk chokladganache är enkel att baka på få ingredienser.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 150 g sötmandel
  • 0,5 l vatten
  • 200 g dadlar, torkade och urkärnade
  • 15 g linfrön
  • 15 g svarta sesamfrön
  • 1 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 1,5 dl vispgrädde (eller växtbaserad grädde)
  • 100 g mörk choklad (gärna minst 70 % kakao eller sockerfri variant)

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Värm ugnen till 180 grader (över- och undervärme).
  2. Sprid ut alla mandlar på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Rosta mandlarna i ca 15 minuter tills de är gyllenbruna och doftar nötigt. Låt dem sedan svalna.
  4. Koka upp 0,5 liter vatten.
  5. Lägg dadlarna i en värmetålig skål och häll det kokande vattnet över dem. Låt dra i ca 15 minuter tills de är mjuka. Häll sedan av vattnet noggrant.
  6. Mixa 100 g av de rostade mandlarna med dadlar, linfrön, sesamfrön, kanel och kardemumma i en matberedare tills du får en klibbig och formbar massa.
  7. Tryck ut massan i en liten pajform med löstagbar kant och jämna till ytan med baksidan av en sked eller med händerna.
  8. Ställ in pajskalet i frysen i ca 30–40 minuter så att det sätter sig.
  9. Grovhacka under tiden de resterande 50 g rostade mandlarna.
  10. När pajskalet har stelnat i frysen så ta ut det, lossa pajen försiktigt från formen och strö de grovhackade mandlarna jämnt över ytan.
  11. Värm grädden försiktigt i en liten kastrull tills den nästan kokar. Ta av från värmen och lägg i chokladen i bitar. Låt stå i 5 minuter och rör sedan till en jämn och glansig ganache.
  12. Häll chokladganachen över mandlarna i pajformen. Bred ut ganachen jämnt med en slickepott.
  13. Ställ pajen i kylskåp i minst 2 timmar, gärna längre, så att chokladen hinner stelna