Mandelpaj med mörk chokladganache

Lina Shawali HSB 2024

Mandelpaj med mörk chokladganache

Av: Lina Shawali

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

1 h + tid i kyl

Den här läckra mandelpajen med mörk chokladganache är enkel att baka på få ingredienser.

Ingredienser

portioner
  • 150 g sötmandel
  • 0,5 l vatten
  • 200 g dadlar, torkade och urkärnade
  • 15 g linfrön
  • 15 g svarta sesamfrön
  • 1 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 1,5 dl vispgrädde (eller växtbaserad grädde)
  • 100 g mörk choklad (gärna minst 70 % kakao eller sockerfri variant)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180 grader (över- och undervärme).
  2. Sprid ut alla mandlar på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ca 15 minuter tills de är gyllenbruna och doftar nötigt. Låt sedan svalna.
  3. Koka upp 0,5 liter vatten.
  4. Lägg dadlarna i en värmetålig skål och häll det kokande vattnet över dem. Låt dra i ca 15 minuter tills de är mjuka. Häll av vattnet noggrant.
  5. Mixa 100 g av de rostade mandlarna med dadlar, linfrön, sesamfrön, kanel och kardemumma i en matberedare tills du får en klibbig och formbar massa.
  6. Tryck ut massan i en liten pajform med löstagbar kant och jämna till ytan med baksidan av en sked eller med händerna.
  7. Ställ in pajskalet i frysen i ca 30–40 minuter så att det sätter sig.
  8. Grovhacka under tiden de resterande 50 g rostade mandlarna.
  9. När pajskalet har stelnat i frysen så ta ut det, lossa pajen försiktigt från formen och strö de grovhackade mandlarna jämnt över ytan.
  10. Värm grädden försiktigt i en liten kastrull tills den nästan kokar. Ta av från värmen och lägg i chokladen i bitar. Låt stå i 5 minuter och rör sedan till en jämn, glansig ganache.
  11. Häll chokladganachen över mandlarna i pajformen. Bred ut ganachen jämnt med en slickepott.
  12. Ställ pajen i kylskåp i minst 2 timmar, gärna längre, så att chokladen hinner stelna