Den här läckra mandelpajen med mörk chokladganache är enkel att baka på få ingredienser.
Ingredienser
portioner
150 g sötmandel
0,5 l vatten
200 g dadlar, torkade och urkärnade
15 g linfrön
15 g svarta sesamfrön
1 tsk malen kanel
0,5 tsk malen kardemumma
1,5 dl vispgrädde (eller växtbaserad grädde)
100 g mörk choklad (gärna minst 70 % kakao eller sockerfri variant)
Gör så här
Värm ugnen till 180 grader (över- och undervärme).
Sprid ut alla mandlar på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ca 15 minuter tills de är gyllenbruna och doftar nötigt. Låt sedan svalna.
Koka upp 0,5 liter vatten.
Lägg dadlarna i en värmetålig skål och häll det kokande vattnet över dem. Låt dra i ca 15 minuter tills de är mjuka. Häll av vattnet noggrant.
Mixa 100 g av de rostade mandlarna med dadlar, linfrön, sesamfrön, kanel och kardemumma i en matberedare tills du får en klibbig och formbar massa.
Tryck ut massan i en liten pajform med löstagbar kant och jämna till ytan med baksidan av en sked eller med händerna.
Ställ in pajskalet i frysen i ca 30–40 minuter så att det sätter sig.
Grovhacka under tiden de resterande 50 g rostade mandlarna.
När pajskalet har stelnat i frysen så ta ut det, lossa pajen försiktigt från formen och strö de grovhackade mandlarna jämnt över ytan.
Värm grädden försiktigt i en liten kastrull tills den nästan kokar. Ta av från värmen och lägg i chokladen i bitar. Låt stå i 5 minuter och rör sedan till en jämn, glansig ganache.
Häll chokladganachen över mandlarna i pajformen. Bred ut ganachen jämnt med en slickepott.
Ställ pajen i kylskåp i minst 2 timmar, gärna längre, så att chokladen hinner stelna