Ta fram en mandelkvarn och mal mandlar och bittermandel till ett fint mjöl.
Mät upp smör och socker i en skål och vispa snabbt ihop.
Tillsätt ägg och vetemjöl. Rör ihop till en deg. Forma det sista med händerna, platta till degen och lägg i en plastpåse. Låt vila i minst 30 minuter i kylen.
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Smöra och pudra eventuellt formarna med smör och vetemjöl.
Dela degen i 15–20 delar (det blir fler mandelmusslor än portioner till desserten).
Tumma ut degen i formarna. Lägg formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter till gyllene färg.
Knacka försiktigt ut mandelmusslorna när de svalna något.
Låt svalna helt på galler. Förvara torrt eller frys in.
Vispad vit chokladpannacotta
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter.
Häll grädde och vanilj i en kastrull. Låt koka upp, ta av från plattan och tillsätt det urkramade gelatinbladet. Rör om.
Lägg den hackade vita chokladen i en skål. Häll över den varma grädden och rör om till all choklad smält.
Låt svalna något i skålen och plasta med plastfolie direkt mot ytan. Ställ i kylen tills pannacottan svalnat helt, minst 4–5 timmar.
Rårörda hjortron
Blanda hjortron med strösocker i en skål och låt stå en stund.
Servering
Vispa upp pannacottan med elvisp och lägg i spritspåse. Spritsa sedan pannacottan i mandelmusslorna.
Toppa med rostad mandel eller rostad vit choklad, färska örter och ätbart guldpulver.