Mandelmusslor med vispad pannacotta

koket.se
Mandelmusslor med vispad pannacotta
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Mandelmusslor med vispad pannacotta

15 ingredienser

1 h

Mandelmusslor med vispad vit chokladpannacotta och rårörda hjortron är något utöver det vanliga! Riktigt festligt och ljuvligt gott.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Mandelmusslor

  • 1 dl sötmandel, med skal
  • 1 bittermandel (kan uteslutas)
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg (litet)
  • 2 dl vetemjöl

Vispad vit chokladpannacotta

  • 1 gelatinblad
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 tsk vaniljpaste (eller ½ vaniljstång)
  • 100 g vit bakchoklad, hackad

Rårörda hjortron

  • 225 g hjortron, tinade
  • 1-2 msk strösocker

Servering

  • mandelspån, rostade (eller rostad vit choklad)
  • färska örter
  • guldpulver

Gör så här

Mandelmusslor

  1. Ta fram en mandelkvarn och mal mandlar och bittermandel till ett fint mjöl.
  2. Mät upp smör och socker i en skål och vispa snabbt ihop.
  3. Tillsätt ägg och vetemjöl. Rör ihop till en deg. Forma det sista med händerna, platta till degen och lägg i en plastpåse. Låt vila i minst 30 minuter i kylen.
  4. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  5. Smöra och pudra eventuellt formarna med smör och vetemjöl.
  6. Dela degen i 15–20 delar (det blir fler mandelmusslor än portioner till desserten).
  7. Tumma ut degen i formarna. Lägg formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter till gyllene färg.
  8. Knacka försiktigt ut mandelmusslorna när de svalna något.
  9. Låt svalna helt på galler. Förvara torrt eller frys in.

Vispad vit chokladpannacotta

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter.
  2. Häll grädde och vanilj i en kastrull. Låt koka upp, ta av från plattan och tillsätt det urkramade gelatinbladet. Rör om.
  3. Lägg den hackade vita chokladen i en skål. Häll över den varma grädden och rör om till all choklad smält.
  4. Låt svalna något i skålen och plasta med plastfolie direkt mot ytan. Ställ i kylen tills pannacottan svalnat helt, minst 4–5 timmar.

Rårörda hjortron

  1. Blanda hjortron med strösocker i en skål och låt stå en stund.

Servering

  1. Vispa upp pannacottan med elvisp och lägg i spritspåse. Spritsa sedan pannacottan i mandelmusslorna.
  2. Toppa med rostad mandel eller rostad vit choklad, färska örter och ätbart guldpulver.