Mandelmusslor med vispad pannacotta
Mandelmusslor med vispad pannacotta
15 ingredienser
1 h
Mandelmusslor med vispad vit chokladpannacotta och rårörda hjortron är något utöver det vanliga! Riktigt festligt och ljuvligt gott.
Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser
Mandelmusslor
- 1 dl sötmandel, med skal
- 1 bittermandel (kan uteslutas)
- 100 g smör, rumsvarmt
- 0,5 dl strösocker
- 1 ägg (litet)
- 2 dl vetemjöl
Vispad vit chokladpannacotta
- 1 gelatinblad
- 2,5 dl grädde
- 0,5 tsk vaniljpaste (eller ½ vaniljstång)
- 100 g vit bakchoklad, hackad
Rårörda hjortron
- 225 g hjortron, tinade
- 1-2 msk strösocker
Servering
- mandelspån, rostade (eller rostad vit choklad)
- färska örter
- guldpulver
Gör så här
Mandelmusslor
- Ta fram en mandelkvarn och mal mandlar och bittermandel till ett fint mjöl.
- Mät upp smör och socker i en skål och vispa snabbt ihop.
- Tillsätt ägg och vetemjöl. Rör ihop till en deg. Forma det sista med händerna, platta till degen och lägg i en plastpåse. Låt vila i minst 30 minuter i kylen.
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Smöra och pudra eventuellt formarna med smör och vetemjöl.
- Dela degen i 15–20 delar (det blir fler mandelmusslor än portioner till desserten).
- Tumma ut degen i formarna. Lägg formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter till gyllene färg.
- Knacka försiktigt ut mandelmusslorna när de svalna något.
- Låt svalna helt på galler. Förvara torrt eller frys in.
Vispad vit chokladpannacotta
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter.
- Häll grädde och vanilj i en kastrull. Låt koka upp, ta av från plattan och tillsätt det urkramade gelatinbladet. Rör om.
- Lägg den hackade vita chokladen i en skål. Häll över den varma grädden och rör om till all choklad smält.
- Låt svalna något i skålen och plasta med plastfolie direkt mot ytan. Ställ i kylen tills pannacottan svalnat helt, minst 4–5 timmar.
Rårörda hjortron
- Blanda hjortron med strösocker i en skål och låt stå en stund.
Servering
- Vispa upp pannacottan med elvisp och lägg i spritspåse. Spritsa sedan pannacottan i mandelmusslorna.
- Toppa med rostad mandel eller rostad vit choklad, färska örter och ätbart guldpulver.