Mandelmanns mandelsmör
Mandelmanns mandelsmör
4 ingredienser
Ett underbart gott nötsmör, använd nötter som du gillar. Blir smöret för hårt i kylen så häll i lite rapsolja och blanda runt Smöret håller ca 3 veckor i kylen.
Ingredienser
- 1 dl hasselnötter
- 1 dl valnötter
- 0,5 dl sötmandel
- salt
Gör så här
- Rosta nötterna i en stor stekpanna. Passa så det inte blir för brända. Du kan också rosta nötterna i ugnen på 150-200 grader
- När nötterna fått färg och börjar knäppa i pannan så häll dem i en ren kökshandduk, tänk på att det är varmt. Gör ett paket av handduken och massera nötterna så att det mesta av skalet försvinner.
- Det kan bli lite beskt annars.
- Häll nu nötterna i en mixer och kör mixern en stund. Vill du ha ett smör med lite mer bitar så ta bort en fjärdedel av nötterna när du grovmixat.
- Mixa sen resten av nötterna till ett löst och lent nötsmör. Beroende på vad du har för mixer kan du behöva göra detta i omgångar, mixa någon minut och gör sedan en paus innan du fortsätter. Upprepa till smöret är helt slätt. Häll i grovhacket i smöret och salta lite.