Mandelmanns hemgjorda gräddbullar

POPULÄRT
Mandelmanns hemgjorda gräddbullar
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Mandelmanns hemgjorda gräddbullar

15 ingredienser

60 min + tid i kyl

Mumsmums, kokostoppar, skumbullar eller gräddbullar - kärt barn har många namn! Så här gör du en hemgjord variant av de fluffiga gobitarna. Ett roligt tillskott till påskens gottebord.

Ingredienser

portioner stycken

Ugnsgräddade glassrån

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 äggvitor

Skumfyllning

  • 2 gelatinblad
  • 5 äggvitor
  • 2 msk strösocker
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,25 dl vatten
  • 1 dl honung

Topping

  • 200 g mörk choklad 70 %, hackad
  • 0,5 msk rapsolja
  • 25 g hasselnötter

Gör så här

Ugnsgräddade glassrån

  1. Om du har tillgång till ett gammaldags rånjärn, använd gärna det. Annars kan du göra nästan lika fina rån i ugnen. Värm då ugnen till 200 grader (varmluft 180 grader).
  2. Smält smöret och rör ihop med mjöl, socker, vatten och lite grädde.
  3. Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd ner dem och rör till en slät smet.
  4. Grädda rånen i ett rånjärn eller klicka ut ca 2 msk smet på plåtar med bakplåtspapper 3-4 klickar per plåt. Ta en sked och bred ut klickarna tunt till en cirkel, ca 15 cm i diameter.
  5. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter, tills rånen fått färg. Stansa ut runda formar, ca 5 cm i diameter, när rånen fortfarande är varma. Lägg över på en bricka och låt svalna.

Skumfyllning

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggvitorna och 2 msk socker till ett hårt skum.
  2. Blanda 2,5 dl socker, vatten och honung till en sockerlag i en kastrull och koka tills temperaturen är 116 grader (använd termometer). Ta upp gelatinbladen ur vattnet, lägg dem i sockerlagen och rör tills de lösts upp.
  3. Vispa ner lagen i äggviteskummet och fortsätt att vispa tills smeten har svalnat och är fast. Fyll en spritspåse med tyll med smeten och låt vila i frysen i 30 minuter.
  4. Spritsa smeten till toppar på de utstansade rånen och låt stå i frysen i ytterligare minst 1 timme.

Topping

  1. Lägg chokladen i en skål över en kastrull med kokande vatten (vattenbad). Tillsätt oljan. Låt chokladen smälta under omrörning och stå kvar över vattenbadet.
  2. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Hacka dem.
  3. Ta fram gräddbullarna ur frysen, doppa dem i den varma chokladen och strö på lite hasselnötter. Förvara i en burk med lock i frysen eller kylen.