Rör ut jästen och surdegen i vattnet. Tillsätt olja, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i 4 delar och forma dem till runda bullar på ett mjölat bord. Låt jäsa under handduk i 1 timme.
Utbakning
Skala och skiva löken tunt. Riv osten och skiva tomaterna.
Sätt ugnen på högsta värme och sätt in en plåt så att den blir varm.
Kavla ut degbullarna till fyra pizzabottnar och lägg dem på bakplåtspapper. Förgrädda gärna pizzabottnarna i några minuter så blir de lättare att hantera
Vit pizza
Bred på ett ganska tjockt lager färskost. Lägg på skivade tomater och rödlök. Krydda med salt och toppa med lite olivolja. Vik upp kanterna lite så att fyllningen inte rinner av.
Röd pizza
Bred på tomatsås. Lägg på skivade tomater, rökt skinka och riven ost.
Grädda
Ta ut den heta plåten ur ugnen och dra över bakplåtspapperet med pizzan på. Grädda pizzorna, en i taget, i 7–8 minuter.
Före servering
Ringla lite god olivolja på pizzorna, lägg på färska basilikablad och krydda med svartpeppar.