Mandelmanns dricku

koket.se
Mandelmanns dricku
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Mandelmanns dricku

7 ingredienser

2-4 dagar

Traditionell gotländsk hembrygd dricka med smak av enbär, malt och honung. Dricku påminner lite om öl men går betydligt snabbare att göra.

Se Familjen Mandelmann laga receptet

logo

Ingredienser

  • ca 10 kvistar enbärsris
  • 10 l vatten
  • 1,5 l kornmalt, torkad och mald
  • ca 3 msk humle
  • 3 dl honung
  • 2 dl strösocker
  • 12 g jäst

Gör så här

  1. Koka upp vatten på spisen. Lägg ner enbärsriset i vattnet och låt koka några minuter.
  2. Stäng av spisen och lyft upp enriset med en hålslev.
  3. Lägg i en tesilsboll med humle i det varma vattnet. Tillsätt den krossade kornmalten i grytan, rör om och låt stå några minuter.
  4. Sila bort kornet genom en silduk och lägg tillbaka humlebollen i vätskan.
  5. Ge nu drickun ett snabbt uppkok. Ta bort humlebollen. Häll i honung och socker. Låt svalna till 37 grader. Smula ner jästen och rör om.
  6. Ta bort grytan från spisen och ställ drickun svalt 2-4 dagar.
  7. Kolla då och då att det jäser fint. Om inte kan du hälla i lite mer socker.
  8. Häll upp på rena flaskor. Klart!