Mandelmanns dricku

koket.se
Mandelmanns dricku
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Mandelmanns dricku

7 ingredienser

2-4 dagar

Traditionell gotländsk hembrygd dricka med smak av enbär, malt och honung. Dricku påminner lite om öl men går betydligt snabbare att göra.

Se Familjen Mandelmann laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

  • ca 10 kvistar enbärsris
  • 10 l vatten
  • 1,5 l kornmalt, torkad och mald
  • ca 3 msk humle
  • 3 dl honung
  • 2 dl strösocker
  • 12 g jäst

Gör så här

  1. Koka upp vatten på spisen. Lägg ner enbärsriset i vattnet och låt koka några minuter.
  2. Stäng av spisen och lyft upp enriset med en hålslev.
  3. Lägg i en tesilsboll med humle i det varma vattnet. Tillsätt den krossade kornmalten i grytan, rör om och låt stå några minuter.
  4. Sila bort kornet genom en silduk och lägg tillbaka humlebollen i vätskan.
  5. Ge nu drickun ett snabbt uppkok. Ta bort humlebollen. Häll i honung och socker. Låt svalna till 37 grader. Smula ner jästen och rör om.
  6. Ta bort grytan från spisen och ställ drickun svalt 2-4 dagar.
  7. Kolla då och då att det jäser fint. Om inte kan du hälla i lite mer socker.
  8. Häll upp på rena flaskor. Klart!