En klassiker från förr - krispiga och söta små mandelkorgar att fylla med något gott. Här är det säsongens bär och en ljuvligt god och kallrörd vaniljkräm som står för fyllningen.
Ingredienser
Mandelkorgar
50 g mandelspån
50 g sötmandel, hackad
100 g smör
100 g strösocker
20 g vetemjöl
30 g mjölk
40 g ljus sirap
Råkräm
60 g äggula
70 g strösocker
10 g vaniljsocker
300 g vispgrädde
blandade bär
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda smör, socker, mjöl, mjölk och sirap i en kastrull. Smält ihop och värm tills första bubblorna dyker upp. Dra av från plattan, tillsätt mandeln.
Klä en plåt med bakplåtspapper. Klicka ca 1 msk smet på plåten, gör ca 2-3 st åt gången då de flyter ut rejält. Baka i ugn i 5 minuter.
Låt flarnet svalna 2-3 minuter på plåten. Lägg flarnet på en upp och ned-vänd kopp och forma till korgar. Låt svalna helt på koppen.
Vispa äggula, socker och vanilj till en luftig konsistens.
Vispa grädde i en annan skål till lagom konsistens, inte för hårt och inte för löst.
Tillsätt den vispade grädden i äggsmeten och vänd runt till en luftig råkräm.