Mandelkaka med punschgrädde

NYHET
Mandelkaka med punschgrädde
Foto: TV4
Hugo Bergström
Hugo Bergström

Mandelkaka med punschgrädde

Av: Hugo Bergström

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

1 h

Mandelkaka med brynt smör och flingsalt som serveras med punschgrädde och rårörda hjortron blir en festlig dessert att njuta av i helgen.

Ingredienser

portioner

Mandelkaka

  • 200 g smör
  • ev 1 msk punsch (valfritt)
  • 4 ägg (stora)
  • 2,5 dl strösocker
  • 4,5 dl mandelmjöl [ca 200 g]
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk flingsalt

Punschgrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 1,5-2 msk punsch

Rårörda hjortron

  • ca 3 dl blandade bär
  • 1-2 msk strösocker

Servering

  • flingsalt

Gör så här

Mandelkaka

  1. Värm ugnen till 150 grader (över och /undervärme).
  2. Smörj och mjöla en ugnsform med mandelmjöl.
  3. Bryn smöret i en kastrull tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt.
  4. Ta bort kastrullen med smöret från värmen, låt svalna och rör i punsch.
  5. Vispa ägg och socker riktigt luftigt.
  6. Blanda mandelmjöl, vaniljsocker och bakpulver i en separat skål.
  7. Vänd sedan ner de torra ingredienserna i äggsmeten.
  8. Häll i det brynta smöret under försiktig omrörning, blanda till en jämn smet.
  9. Tillsätt slutligen flingsalt.
  10. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 35–40 minuter tills kakan fått färg men är lätt kladdig i mitten.
  11. Låt sedan kakan svalna helt.

Punschgrädde

  1. Vispa grädden lätt och vänd ner punsch efter smak.

Rårörda hjortron

  1. Blanda hjortronen med socker och låt dra.

Servering

  1. Toppa gärna kakan med lite extra flingsalt.
  2. Servera kakan med grädden och rårörda hjortron.