Mandelkaka med potatis och saffran

svensk potatis Mandelkaka med potatis och saffran
Foto: Svensk Potatis

Mandelkaka med potatis och saffran

7 ingredienser

70 m

Glutenfri och saftig mandelkaka med potatis i smeten och smak av saffran. Kakan kan serveras kall eller ljummen som efterrätt, tillsammans med en bärsås.

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 850 g potatis, kokt och kall
  • 170 g sötmandel
  • 26 g bittermandel
  • 30 g matfett
  • 6 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 krm saffran

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala den kokta och kalla potatisen.
  3. Smörj och bröa en slät rund form á 1,2-1,5 liter med löstagbar kant.
  4. Mal eller finhacka sötmandel och bittermandel.
  5. Riv eller pressa potatisen fint.
  6. Smält smöret.
  7. Vispa samman ägg och socker.
  8. Blanda ner den malda mandeln, saffran och den rivna potatisen.
  9. Häll smeten i formen.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter.