Mandelkaka med päron och choklad

Mandelkaka med päron och choklad
Foto: TV4
Fanny Werngren
Fanny Werngren

Mandelkaka med päron och choklad

Av: Fanny Werngren

Från: Sveriges mästerkock

26 ingredienser

1 h 30 min

"Det här är min moderna variant på de päronbiskvier som min farmor brukade bjuda mig på som liten." / Fanny

Ingredienser

portioner

Mandelkaka

  • 200 g mandelmjöl
  • 125 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 dl mjölk (3 %)
  • ev grön pastafärg
  • 20 blad spenat
  • 1 dl vatten

Päronglaze

  • 2 päron
  • 2 dl vatten
  • 1 msk strösocker

Inkokt päron

  • 3 päron (mjuka)
  • 1 l vatten
  • 1 citron (saften)
  • 2 dl strösocker

Chokladsås

  • 1 msk smör
  • 0,5 msk kakao
  • 3 msk strösocker
  • 1 dl grädde
  • 1 msk sirap
  • 2 msk päroncognac (Xante)

Garnering

  • mörk choklad
  • sötmandel
  • ätbara blommor

Gör så här

  1. Mandelkaka
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Dela äggvitor och gulor i varsin skål.
  5. Vispa äggula och socker till en skummig smet.
  6. Vispa ner det smälta smöret i äggulorna och sockerblandningen, lite i taget.
  7. Tillsätt mandelmjölet, ströbröd, vetemjöl och mjölk, rör ihop till en jämn smet.
  8. Vispa äggvitor hårt och vänd försiktigt ner i smeten.
  9. Häll smeten i små formar, se till att smöra och bröa dem ordentligt.
  10. Baka i ugnen i 15-20 minuter, gör du en stor kaka, ca 23 cm i diameter tar det ca 40 minuter.
  11. Låt kakan svalna helt innan du serverar den.

Inkokt päron

  1. Skala päronen jämt och snyggt.
  2. Koka dem i vatten med citron och socker.
  3. Låt päronen sjuda i sockerlagen a 40 minuter, päronen ska mjukna.

Grön färg

  1. Mixa spenat och vatten.
  2. Sila genom en silduk.

Päronglaze

  1. Skala, kärna ur och hacka päronen.
  2. Koka bitarna i vatten och låt koka ner. Tillsätt sockret och koka ihop. På med vatten och koka ner.
  3. Sila av och tillsätt lite av den gröna färgen. Du kan också färga glazen med grön pastafärg.

Chokladsås

  1. Koka upp päroncognacen i en kastrull. Rör ner smör och socker. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka ca 1 minut.

Servering

  1. Ta ut kakorna ur dess formar.
  2. Skiva upp de inkokta päronen i tunna skivor.
  3. Skeda över glazen. Lägg skivade päron på kakorna. Riv över mandel och choklad.
  4. Garnera med ätbara blommor. Häll på chokladsåsen vid servering.