Mandelkaka med päron och choklad
Mandelkaka med päron och choklad
26 ingredienser
1 h 30 min
"Det här är min moderna variant på de päronbiskvier som min farmor brukade bjuda mig på som liten." / Fanny
Ingredienser
Mandelkaka
- 200 g mandelmjöl
- 125 g smör
- 2,5 dl strösocker
- 4 ägg
- 1,5 dl ströbröd
- 1 dl vetemjöl
- 0,5 dl mjölk (3 %)
- ev grön pastafärg
- 20 blad spenat
- 1 dl vatten
Päronglaze
- 2 päron
- 2 dl vatten
- 1 msk strösocker
Inkokt päron
- 3 päron (mjuka)
- 1 l vatten
- 1 citron (saften)
- 2 dl strösocker
Chokladsås
- 1 msk smör
- 0,5 msk kakao
- 3 msk strösocker
- 1 dl grädde
- 1 msk sirap
- 2 msk päroncognac (Xante)
Garnering
- mörk choklad
- sötmandel
- ätbara blommor
Gör så här
- Mandelkaka
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret i en kastrull.
- Dela äggvitor och gulor i varsin skål.
- Vispa äggula och socker till en skummig smet.
- Vispa ner det smälta smöret i äggulorna och sockerblandningen, lite i taget.
- Tillsätt mandelmjölet, ströbröd, vetemjöl och mjölk, rör ihop till en jämn smet.
- Vispa äggvitor hårt och vänd försiktigt ner i smeten.
- Häll smeten i små formar, se till att smöra och bröa dem ordentligt.
- Baka i ugnen i 15-20 minuter, gör du en stor kaka, ca 23 cm i diameter tar det ca 40 minuter.
- Låt kakan svalna helt innan du serverar den.
Inkokt päron
- Skala päronen jämt och snyggt.
- Koka dem i vatten med citron och socker.
- Låt päronen sjuda i sockerlagen a 40 minuter, päronen ska mjukna.
Grön färg
- Mixa spenat och vatten.
- Sila genom en silduk.
Päronglaze
- Skala, kärna ur och hacka päronen.
- Koka bitarna i vatten och låt koka ner. Tillsätt sockret och koka ihop. På med vatten och koka ner.
- Sila av och tillsätt lite av den gröna färgen. Du kan också färga glazen med grön pastafärg.
Chokladsås
- Koka upp päroncognacen i en kastrull. Rör ner smör och socker. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka ca 1 minut.
Servering
- Ta ut kakorna ur dess formar.
- Skiva upp de inkokta päronen i tunna skivor.
- Skeda över glazen. Lägg skivade päron på kakorna. Riv över mandel och choklad.
- Garnera med ätbara blommor. Häll på chokladsåsen vid servering.