Mandelkaka med morot

koket.se
Mandelkaka med morot
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Mandelkaka med morot

18 ingredienser

40 m

Den här härliga mandelkakan med morot måste du testa i helgen! Byt ut vetemjölet mot mandelmjöl så bli kakan helt glutenfri.

Se Tove Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kaka

  • 2 morötter
  • 3 ägg
  • 2 dl farinsocker
  • 100 g smör, smält
  • 2 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl hasselnötter, hackade
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 2 krm malen nejlika
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver

Sås

  • 100 g smör
  • 1 dl farinsocker
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och finriv moroten.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt sedan smöret.
  4. Vänd i mandelmjöl, hackade nötter kryddor, vetemjöl, bakpulver och salt.
  5. Häll smeten i en smord rund form som är ca 24 cm i diameter.
  6. Baka kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
  7. Koka ihop alla ingredienser till såsen i ca 15 minuter. Det ska bli en lite tjockare simmig sås.
  8. Servera kakan skuren i bitar och toppa med sås.