• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Mandelkaka med maräng och glass

Danyel Couet profilbild
Danyel Couet profilbild

Mandelkaka med maräng och glass

4 steg att laga

11 ingredienser

20 m

Den här enkla mandelkakan blir en festlig efterrätt tillsammans med en kula glass täckt med bland maräng.

Ingredienser

Kakan

  • 285 g florsocker
  • 160 g mandelmjöl
  • 90 g vetemjöl
  • 270 g äggvita
  • 160 g smör, smält
  • 15 g bakpulver
  • 2 g salt
  • 1 citron, rivet skal

Maräng

  • 200 g strösocker
  • 100 g äggvita
  • fruktsirap

Servering

  • glass

Gör så här

  1. Kakan
    Blanda ihop alla ingredienser till en slät smet. Fördela smeten i en form och baka på 175 grader i ca 5 minuter.
  2. Maräng
    Koka upp socker och lite vatten till 121 grader.
  3. Vispa äggvitan och tillsätt den varma sockerlagen i tunn stråle. Fortsätt att vispa tills marängen är rumstempererad. Vänd ner fruktsirapen och lägg marängen i en spritspåse.
  4. Servering
    Lägg en kula glass på kakan och täck sedan med maräng.