Mandelkaka med kolasås och grädde

58 röster
30 m
4

Mandelkaka med kolasås, grädde och färska bär blir et perfekt avslut på middagen!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

30 m
4
4 portioner

Du behöver

Botten

  • 3 äggvitor
  • 300 g mandelmassa

Fyllning

  • 200 g karamelliserad mjölk
  • 2 krm flingsalt

Topping

  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl hallon (eller andra färska bär)
  • 50 g chilichoklad, mörk och riven
  • ev lime, zest av (ekologisk)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en ugnsplåt. Lägg på ett bakplåtspapper och pensla det med lite olja.
  2. Vispa äggvitorna till hårt skum, riv mandelmassan grovt och rör försiktigt ner den i de vispade äggvitorna.
  3. Bred ut smeten till en kvadrat på plåten och grädda i cirka 20 minuter, kolla så att kakan är gyllenbrun när du tar ut den. Låt svalna.
  4. Bred ut dulce de leche på kakan och smula över flingsaltet.
  5. Skär kakan i kvadrater i önskad storlek och spritsa på grädden. Strö över färska bär och riv över chilichoklad. Toppa eventuellt med lite limezest och servera.
10 september 2019