Mandelkaka med brynt smör och kaffe, kaffekräm och kanderade nötter

Mandelkaka med brynt smör och kaffe, kaffekräm och kanderade nötter
Foto: TV4
Mica Eriksson Nyberg
Mica Eriksson Nyberg

Mandelkaka med brynt smör och kaffe, kaffekräm och kanderade nötter

Av: Mica Eriksson Nyberg

Från: Sveriges mästerkock

18 ingredienser

En riktigt smarrig kaka som fick mästerkocksjuryn på fall i utmaningen att bjuda på en dessert med smak av kaffe.

Ingredienser

portioner8 - 10

Mandelkaka

  • 200 g smör
  • 4 ägg
  • 2,75 dl strösocker
  • 4,5 dl mandelmjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 7 g kaffeböna, finmalda (eller 1 kapsel finmalet kaffepulver)
  • smör, till formen

Kanderade nötter

  • 1,5 msk strösocker
  • 3 msk ljus sirap
  • 0,5 tsk salt
  • 200 g blandade nötter

Kaffekräm

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl kaffeböna
  • 125 g mascarpone
  • 0,5 dl florsocker

Garnering

  • färska bär
  • ätbara blommor

Gör så här

Mandelkaka

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Bryn smöret på medelvärme under vispning.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mandelmjöl, vaniljsocker och bakpulver väl i en separat bunke.
  4. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i bunken med ägg. Rör sedan i smöret i omgångar.
  5. Smöra en springform och strö kaffepulver runt hela formen. Häll smeten i formen.
  6. Grädda i ugnen ca 50 minuter. Ta ut och låt svalna.

Kanderade nötter

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält socker, sirap och flingsalt i en ugnstålig stekpanna. Låt koka ett par minuter.
  3. När sockerblandningen har smält, gå i med nötterna. Blanda så att alla nötter täcks. Ställ in stekpannan med nötterna i ugnen, ca 30 minuter.
  4. Blanda runt nötterna efter halva tiden. Tag sedan ut pannan ur ugnen och häll ut nötterna på ett bakplåtspapper. Separera nötterna med en gaffel.
  5. Låt nötterna svalna.

Kaffekräm

  1. Koka ihop grädde och kaffebönor ca 15 minuter. Grädden kommer reduceras litegrann.
  2. Sila av kaffebönorna. Häll över grädden i en sifon, ladda med en patron. Sätt in i frysen.
  3. Skaka innan användning av sifon. Tryck ut grädden i en bunke och blanda ner mascarpone och socker.
  4. Fyll en spritspåse med krämen. Spritsa krämen på kakan och toppa med nötter och färska bär.

Tips! Istället för att mala bönor som ska vara i smeten till kakan kan man ta kaffepulvret i en kaffekapsel, det blir precis rätt mängd kaffe.