Mandelkaka med brynt smör, körsbär och tiramisufrosting
Mandelkaka med brynt smör, körsbär och tiramisufrosting
16 ingredienser
Saftig mandelkaka på brynt smör fylld med körsbär. För det där lilla extra toppas kakan med en kaffesmakande och fluffig frosting och färska körsbär.
Ingredienser
Mandelkaka med brynt smör och körsbär
- 100 g smör
- 90 g strösocker
- 1 ägg
- 100 g grekisk yoghurt [1 dl]
- 90 g vetemjöl [1,5 dl]
- 25 g mandelmjöl [0,5 dl]
- 1 tsk bikarbonat
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- ca 20 körsbär, delade på hälften utan kärnor
Tiramisufrosting
- 2,5 dl vispgrädde, kylskåpskall
- 150 g mascarpone, kylskåpskall
- 60 g florsocker [1 dl]
- 2 tsk espressopulver (snabbkaffepulver)
Garnering
- 20 körsbär
- 1 msk kakao, att pudra med
Gör så här
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Klä en springform, ca 18-20 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten och längs kanterna.
- Bryn smöret tills det är brunt och doftar lite nötigt. Häll över i en bunke och sätt in det i kylen för att stelna tills det blir mjukt och visp-bart.
- Vispa smöret i 2-3 minuter, tillsätt sockret och vispa i ett par minuter till.
- Tillsätt ägget och vispa in det ordentligt i smeten. Gör sen samma sak med yoghurten.
- Blanda vetemjöl, mandelmjöl, bikarbonat och vaniljsocker i en bunke och vänd ner det i smeten, som kommer att vara en ganska fast smet.
- Bred ut hälften av smeten i formen, och strö över hälften av körsbären. Bred sedan ut resten av smeten ovanpå och tryck ner resten av körsbären i smeten.
- Grädda i ca 20-25 minuter till kakan fått en gyllenbrun färg.
- Låt kakan svalna helt i formen och lägg sedan upp den på ett fat.
Tiramisufrosting
- Häll allt i en bunke och vispa med elvisp tills du har en krämig och följsam frosting.
- Häll den på en spritspåse med en öppen stjärntyll (jag använde Witlon 8B) och spritsa bollar i ringar ovanpå kakan.
- Pudra över kakao med hjälp av en te-sil och lägg sedan ut fler körsbär för dekoration.