Rulltårta med lemon curd, hallon och lättvispad grädde

Rulltårta
Foto: Ingvar Eriksson
Markus Aujalay 2020
Markus Aujalay 2020

Rulltårta med lemon curd, hallon och lättvispad grädde

Av: Markus Aujalay

Från: Måndag-torsdag : riktig mat för familjen

12 ingredienser

Gör en rulltårta! Det sätter piff på vilken vardag som helst! Här kommer en med lemon curd, hallon och grädde. Receptet kommer från kokboken Måndag-torsdag : riktig mat förfamiljen.

Receptet ger 2 mindre eller 1 stor rulltårta.

Kolla in alla recept och läs mer om

Måndag-torsdag : riktig mat för familjen

Ingredienser

Rulltårta

  • 4 ägg
  • ca 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk bakpulver

lemon curd

  • 2 citroner
  • 2 äggulor
  • 1 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör, tärnat

Tillbehör

  • 2 dl vispgrädde, lätt vispad
  • färska hallon

Gör så här

Rulltårta

  1. Vispa ägg och 1 1/2 dl socker vitt och pösigt med elvisp.
  2. Sikta ner de torra ingredienserna i smeten genom en finmaskig sil och blanda försiktigt.
  3. Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugn på 250 grader, 5–7 minuter.
  4. Strö på rikligt med strösocker och vänd uppochner på ett nytt bakplåtspapper.
  5. Låt svalna.

Lemon curd

  1. Tvätta citronerna i varmt vatten och torka.
  2. Riv skalen och pressa saften.
  3. Vispa äggulor, ägg och socker lätt i en tjockbottnad kastrull.
  4. Tillsätt citronskal och -saft och vispa över värme tills smeten början tjockna till en kräm.
  5. Ta bort från värmen. Vispa ner smöret i krämen.
  6. Sila genom finmaskig sil. Låt svalna i kyl.

Rulltårta

  1. Bred på lemon curd på rulltårtan, ett lager grädde och hallon.
  2. Rulla ihop och skär i skivor.