Mammas kokta kringlor

Mammas kokta kring
Foto: TV4
Anna Nilsson
Anna Nilsson

Mammas kokta kringlor

7 ingredienser

1 h 30 m

undefined

Tips! Om du inte vill göra kringlor av hela degen kan du använda en tredjedel som grund till Smörhöna med fikon och konjaksglasyr och Axelinabullar med rabarber och smörkräm.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 3,75 dl mjölk
  • 900 g vetemjöl special [15 dl]
  • 135 g strösocker [1,5 dl]
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 2 ägg
  • salt

Gör så här

  1. Värm mjölken fingervarm, 37 grader, och rör ut jästen i lite av mjölken. Slå på resten av mjölken.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen i köksmaskin i ca 10 minuter.
  3. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 240 grader.
  5. Baka ut kringlorna och låt sedan jästa på en bakduk ca 20-30 min.
  6. Doppa kringlorna i kokande vatten ca 15-20 sekunder
  7. Lägg kringlorna på bakplåtspapper på en plåt och grädda direkt tills de fått fin färg, ungefär 8-10 minuter.
  8. Lossa kringlorna från bakplåtspappret direkt när de kommer ut ur ugnen.