Axelinabullar med rabarber och smörkräm

Axelinabullar
Foto: TV4
Anna Nilsson
Anna Nilsson

Axelinabullar med rabarber och smörkräm

18 ingredienser

ca 1 h 30 m

Vetebullar med fyllda med rabarbersylt och vaniljkräm. 

Tips! I det här receptet används en tredjedel av grunddegen. Använd gärna resten av degen till Smörhöna med fikon och konjaksglasyr och Mammas kokta kringlor.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner12 - 14 stycken

Grunddeg

  • 50 g jäst
  • 3,75 dl mjölk
  • 900 g vetemjöl special [15 dl]
  • 135 g strösocker [1,5 dl]
  • 125 g smör (rumsvarmt)
  • 2 ägg
  • salt

Axelinabullar

  • 1 dl rabarbersylt
  • ca 3 dl vaniljkräm (recept nedan)
  • 0,5 ägg, till pensling
  • smör, smält, till pensling
  • socker, att doppa bullarna i efter gräddning

vaniljkräm

  • 2,5 dl standardmjölk
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 65 g strösocker (knappt 0,75 dl)
  • 4 små äggulor
  • 20 g majsstärkelse
  • 25 g smör, rumsvarmt

Gör så här

Grunddeg

  1. Värm mjölken fingervarm, 37 grader, och rör ut jästen i lite av mjölken. Slå på resten av mjölken.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen i köksmaskin i ca 10 minuter.
  3. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.

Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölk och vaniljpulver.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt och slå mjölken över sockerblandningen under vispning. Värm hela blandningen försiktigt under vispning till dess att krämen börjar tjockna.
  3. Häll över i en kall skål och tillsätt det rumsvarma smöret. Vaniljkrämen kan med fördel vara lite tjock.
  4. Rör om tills smöret har smält och ställ krämen att svalna.

Axelinabullar

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela en tredjedel av degen i 12-14 lika stora delar, forma fina släta bullar. Låt bullarna jäsa ca 30 minuter.
  3. Blanda vaniljkräm och rabarbersylt till fyllningen. Gör ett ordentligt hål i varje bulle med en mjölad finger och spritsa fyllningen i bullarna. Pensla med ägg.
  4. Baka mitt i ugnen ca 10 minuter.
  5. Ta ut och låt svalna på ett galler. Pensla bullarna med smält smör och doppa i socker.
  6. Tips! Om du vill ha helt släta bullar och inte tvunget vill grädda bullarna med fyllningen så går det lika bra att först baka de släta bullarna (utan fyllning). När bullarna kommit ut ur ugnen och svalnat ordentligt så spritsar du fyllningen i de kalla bullarna. Sedan penslar du bullarna med smält smör och doppar i socker.