Vegetarisk curry på potatis och blomkål

30 röster
4
Vegetarisk curry på potatis och blomkål
Foto: TV4
4
4 portioner

Du behöver

  • 400 g potatis fast, trecentimetersbitar
  • 400 g blomkål i buketter
  • 2 dl röda linser, väl sköljda
  • 1 gul lök, finhackad
  • 4 klyfta vitlök, fint skivade
  • 2 röda chilifrukter, spansk peppar, hackade
  • 0,5 dl matolja
  • 4 tsk senapsfrö
  • 2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk hel spiskummin
  • 2 tsk korianderfrö, krossade
  • 2 msk ingefära, riven
  • 5 dl vatten
  • 0,5-1 burk passerade tomater
  • 1 tsk strösocker
  • 1-2 tsk salt
  • 2-3 msk citron, pressad
  • 2 dl gröna ärtor
  • 1 dl färsk koriander

Gör så här

  1. Skala potatisarna och skär dem i jämnstora trecentimeters-bitar.
  2. Skala och hacka löken mycket fint, kärna ur och hacka chilifrukterna.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna.
  4. Poppa senapsfröna 5–10 sekunder under lock.
  5. Tillsätt gurkmeja, spiskummin, koriander, chili och lök.
  6. Fräs under omrörning några minuter.
  7. Lägg i potatis och linser och fräs 5 minuter.
  8. Slå i vatten och tomater, lägg på ett lock, låt puttra tills potatisen är nästan mjuk ca 10 minuter, lägg ned blomkålen och låt sakta bli lite mjuka under lock i ca 5 minuter.
  9. Krydda med salt och en nypa socker.
  10. Pressa över citronsaft och smaka av.
  11. Vänd ned ärtor och servera överströdd med koriander och en klick tjock yoghurt eller kryddad yoghurt.
2 mars 2012