Örtrisotto

Örtrisotto
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Malin Söderström
Malin Söderström

Örtrisotto

16 ingredienser

45 min

En matig och smakrik vegetarisk risotto med pistagenötspesto. Med avorioriset blir rätten extra näringsrik.

Avorioris är ett specialbehandlat ris med gulaktig färg och högt näringsinnehåll.

Ingredienser

portioner
  • 1 msk olivolja
  • 15 g smör
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 350 g avorioris
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 l vatten
  • 1,5 dl färska basilikablad
  • 0,5 dl persilja, plockad
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk pistagenötter
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 1 msk olivolja
  • 500 g primörer (till exempel sparris, bondbönor och späda morötter)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Koka först primörerna: Lägg primörerna i en kastrull med kokande, lättsaltat vatten. Låt dem koka hastigt så behåller de sin krispighet. Häll av vattnet och lägg primörerna i en skål. Ställ åt sidan.
  2. Gör risotton: Hacka löken och en vitlöksklyfta. Hetta upp olivolja och smör i en tjockbottnad kastrull. Fräs löken och vitlöken tills den blir mjuk. Strö över riset och låt det fräsa med tills det blir genomskinligt. Koka upp 1 liter vatten bredvid under tiden.
  3. Häll vinet på riset och låt det koka in. Späd med lite av det kokande vattnet i taget och låt riset svälla under ständig omrörning på medeltemperatur.
  4. Efter 15-20 minuter börjar vätskan ta slut. Kontrollera då riset. Det ska vara mjukt på insidan och ha en liten kärna i mitten.
  5. Hacka basilikan, persiljan och vitlöken och lägg i en bunke. Krossa pistagenötterna grovt i en mortel. Vänd ned dem i örterna tillsammans med parmesanosten och olivolja.
  6. Rör ned pistagenötspeston i risotton och smaka av med salt och peppar. Vänd ned de kokta grönsakerna och hetta upp risotton hasigt. Servera.