• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Örtrisotto

1 röst
45 min
4
Örtrisotto
Foto: Fredrik Sandin Carlson

En matig och smakrik vegetarisk risotto med pistagenötspesto. Med avorioriset blir rätten extra näringsrik.

Avorioris är ett specialbehandlat ris med gulaktig färg och högt näringsinnehåll.

45 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 msk olivolja
  • 15 g smör
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 350 g avioriris
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 l vatten
  • 1,5 dl färska basilikablad
  • 0,5 dl persilja, plockad
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk pistagenötter
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 1 msk olivolja
  • 500 g primörer (till exempel sparris, bondbönor och späda morötter)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Koka först primörerna: Lägg primörerna i en kastrull med kokande, lättsaltat vatten. Låt dem koka hastigt så behåller de sin krispighet. Häll av vattnet och lägg primörerna i en skål. Ställ åt sidan.
  2. Gör risotton: Hacka löken och en vitlöksklyfta. Hetta upp olivolja och smör i en tjockbottnad kastrull. Fräs löken och vitlöken tills den blir mjuk. Strö över riset och låt det fräsa med tills det blir genomskinligt. Koka upp 1 liter vatten bredvid under tiden.
  3. Häll vinet på riset och låt det koka in. Späd med lite av det kokande vattnet i taget och låt riset svälla under ständig omrörning på medeltemperatur.
  4. Efter 15-20 minuter börjar vätskan ta slut. Kontrollera då riset. Det ska vara mjukt på insidan och ha en liten kärna i mitten.
  5. Hacka basilikan, persiljan och vitlöken och lägg i en bunke. Krossa pistagenötterna grovt i en mortel. Vänd ned dem i örterna tillsammans med parmesanosten och olivolja.
  6. Rör ned pistagenötspeston i risotton och smaka av med salt och peppar. Vänd ned de kokta grönsakerna och hetta upp risotton hasigt. Servera.
31 januari 2012