Malahats blomstertorn

Malahats blomstertorn
Foto: TV4
Malahat Farzan
Malahat Farzan

Malahats blomstertorn

31 ingredienser

Magnifik tårta i flera våningar fylld med björnbärsmousse, salt kolasås och en kolafrosting med jordnötter. Garnera efter egen fantasi och kreativitet med smörkräm färgad i olika färger.

Ingredienser

Tårtbotten

  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk, rumsvarmt
  • 1 dl rapsolja
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 5 dl strösocker
  • 2 dl kakao
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 3,5 dl vatten, hett (eller kaffe)

Björnbärsmousse

  • 3 tsk agar-agar
  • 250 g frysta björnbär
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 citron, skal och saft (ekologisk)
  • 2,5 dl grädde

Saltkolasås

  • 200 g strösocker
  • ca 0,5 dl vatten
  • 230 g vispgrädde
  • 80 g smör, rumsvarmt i mindre bitar
  • 1 tsk flingsalt

Saltkolafrosting

  • 300 g smör
  • 300 g florsocker
  • 200 g färskost
  • 200 g jordnötssmör
  • 1 dl saltkolasås (se ovan)
  • 0,5 dl salta jordnötter

Smörkräm till spritsning

  • 170 g äggvita
  • 250 g strösocker
  • 450 g smör, rumsvarmt
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • hushållsfärg, valfria färger

Gör så här

Tårtbotten

  1. Vispa äggen vitt och poröst. Häll ned mjölk under vispning. När det har blivit ett vitt och fluffigt skum vispar du ner oljan.
  2. I en annan skål blandar du alla torra ingredienser. Vispa ner det i äggblandningen tills allting har blandats väl.
  3. Häll i det varma vattnet/kaffet och vispa. Smeten kommer vara ganska tunn och rinnig.
  4. Fördela smeten jämnt i formarna, antigen 6 små (16 cm i diameter) eller 4 stora (24 cm i diameter). Grädda i mitten av ugnen på 155 grader i 22-25 minuter för små bottnar och 25-30 minuter för stora bottnar. Kontrollera med sticka att de är genomgräddade. Ta ut och låt svalna helt.

Björnbärsmousse

  1. Koka upp björnbär, agar agar pulver, socker, citronzest och vaniljpulver i en kastrull och låt sjuda i 10 minuter.
  2. Vispa grädden löst och sätt in i kylen.
  3. Mosa bärkompotten genom en sil, låt svalna i kyl med plast över.
  4. Vänd försiktigt ner den vispade grädden i kompotten. Låt kallna i kyl.

Saltkolasås

  1. Blanda socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Allt socker ska vara blött. Värm upp på medelhög värme. Rör inte i sockret, risken är då att det bildas sockerkristaller.
  2. Pensla med lite vatten på insidan av kastrullen så att sockret inte fastnar på sidorna.
  3. Värm upp grädden försiktigt till ljummen och ställ åt sidan.
  4. Ta bort kastrullen från värmen när sockret har fått gyllenbrun färg. Häll ner vispgrädden med tunn stråle under snabb omrörning.
  5. Tillsätt smöret. Låt småkoka på spisen igen på låg värme tills kolasåsen kommit upp i107 grader.
  6. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt salt. Låt svalna.

Saltkolafrosting

  1. Vispa smöret i 5 minuter, tillsätt sedan florsockret. Vispa i några minuter tills det blir vitt och fluffigt.
  2. Vispa ner färskosten och jordnötssmöret i en minut och tillsätt därefter kolasåsen. Låt det vila i kylen en stund. Ta ut och vispa på låg hastighet.

Smörkräm till spritsning

  1. Värm upp äggvitan och sockret över vattenbad tills det når 65-70 grader och alla sockerkristaller har smält.
  2. Häll över till en rostfri och torr vispskål och vispa i 10 minuter till marängen har svalnat.
  3. Tillsätt smöret i små bitar medan marängen vispas på medelhastighet. Tillsätt vaniljessens. Vispa sedan på högsta hastighet i 3 minuter.
  4. Färga med hushållsfärg i önskade färger och fyll i spritspåsar.

Montering

  1. Börja med att lägga en tårtbotten på brickan. Bred på ett lager frosting och ett ytterligare lager med kolasås. Lägg på ca 0,5 dl hackade jordnötter på kolasåsen.
  2. Placera nästa tårtbotten och bred på björnbärsmoussen. Upprepa med resterande bottnar. Spackla tårtan med frostingen. Låt tårtan kylas ned i 30 min innan den dekoreras.