Majsfritters med avokadoröra

Majsfritters med avokadoröra
Foto: Elin Oresten

Majsfritters med avokadoröra

Av: Elin Oresten

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

30 m

"Majsfritters är en maträtt som ofta blir ett säkert kort i många familjer. De flesta barn gillar majs för den lätt söta smaken. Dessa fritters är näringsrika och goda för både barn och vuxna. Forma små bollar av riset så blir det lättare för bebisar att äta det." /Elin Oresten

Ingredienser

portioner sats

Majsfritters

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl solroskärnor
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 1 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • svartpeppar
  • 5 dl majs (på burk)
  • 1 paprika (medelstor)
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • olivolja (till stekning)
  • smör (till stekning)

Avokadoröra

  • 2 avokador
  • 0,5 dl crème fraîche (valfritt)
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • jasminris (eller havreris om man vill undvika ris)

Gör så här

Majsfritters

  1. Mixa mjöl och solroskärnor i en matberedare (eller mixer) tills alla stora fröbitar är borta.
  2. Vispa ihop mjölblandningen med bakpulver, ägg och vatten i en skål.
  3. När smeten är slät så tillsätt olivolja och peppar och blanda väl.
  4. Låt majsen rinna av och hacka paprikan i små bitar.
  5. Tillsätt majs, paprika och persilja i smeten och blanda väl.
  6. Hetta upp en stor stekpanna på medelvärme med ca 2 msk olivolja och 2 msk smör.
  7. När olja och smör är varmt så häll i 1–2 msk av majsblandningen och platta ut topparna med en stekspade. Stek i 3–4 minuter per sida, eller tills de är gyllenbruna. Om de får färg för snabbt så sänk värmen.

Avokadoröra

  1. Mixa alla ingredienser till avokadoröran med en mixer eller mosa samman med en gaffel. Tillsätt mer citron, saft och peppar efter smak.

Servering

  1. Skölj riset och koka upp det med rikligt med vatten. Använd mer vatten än anvisningen på förpackningen, vattnet ska nämligen hällas av sen för att minska arsenikhalten.
  2. När riset är färdigkokt så häll av det överflödiga vattnet. Låt riset stå och vila under lock i 5 minuter.
  3. Rulla sedan riset till mjuka risbollar med fuktade händer.

ÅLDERSANPASSNING

› Från 6 till 9 månader:
Skär majsbiffarna i halvor eller stänger om de är större. Forma avlånga mjuka risbollar (ca 3 x 5 cm).

› Från 9* till 12 månader:
Skär majsbiffarna i små bitar. Forma runda mjuka risbollar, ca 3 cm i diameter.

› Från 12 månader och uppåt:
Skär majsbiffarna i små bitar eller servera dem som de är. Forma runda mjuka risbollar, ca 3 cm i diameter, eller servera riset som det är med gaffel.

*Från när bebisen utvecklat ett pincettgrepp