Madeleinekakor med grapefrukt

koket.se
Madeleinekakor med grapefrukt
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Madeleinekakor med grapefrukt

9 ingredienser

1 h + tid i kyl

Klassiska Madeleinekakor men med grapefrukt kan bli en ny favorit till kaffet.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats
  • 125 g smör, smält och avsvalnat
  • 3 ägg, gärna rumstempererade
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 grapefrukt, skal (ekologisk)
  • 1,5 msk grapefruktjuice, färskpressad (ekologisk)
  • 2,5 dl vetemjöl (plus lite extra för att mjöla formarna)
  • 0,5 tsk bakpulver

Grapeglasyr

  • 2,5 dl florsocker
  • 2 msk grapefruktjuice, färskpressad (ekologisk)

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan och låt svalna.
  2. Doppa en pensel i smöret och pensla Madeleineformarna. Pudra dem lätt med mjöl och skaka bort överflödet.
  3. Ställ formarna i kylen tills ugnen är varm och smeten är redo. Låt resterande smör svalna under tiden du gör smeten.
  4. Knäck äggen i en skål och tillsätt socker och skal från grapefrukt. Vispa på medelhastighet i 5 minuter tills blandningen är vit och fluffig.
  5. Sänk hastigheten och tillsätt grapefruktjuice. Blanda tills det är jämnt.
  6. Sikta ner vetemjöl och bakpulver i skålen. Vänd runt med en slickepott till en jämn smet.
  7. Häll långsamt i det smälta smöret och vänd försiktigt med en slickepott för att behålla så mycket luft som möjligt i smeten.
  8. Täck skålen med plastfolie och kyl smeten i minst 2 timmar eller över natten. Detta hjälper Madeleinekakorna att få sin karaktäristiska "puckel".
  9. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
  10. Ta fram smeten och formarna från kylen.
  11. Lägg ca 1 msk smet (beroende på storlek) i formen. Lägg smeten i den djupaste delen av varje form utan att jämna till.
  12. Sätt in formarna i ugnen och grädda i 8–10 minuter, tills kakorna är gyllene och har rest sig i mitten.
  13. Ta ut formarna och låt svalna i 10 minuter. Skaka formen lätt för att få ut kakorna. Om de inte lossnar så använd en kniv för att försiktigt lossa dem. Låt kakorna svalna helt på ett galler.

Grapeglasyr

  1. Vispa florsocker och grapefruktjuice för hand tills blandningen är slät.
  2. Blir glasyren för lös så tillsätt lite mer florsocker och blir den för fast så tillsätt lite med saft.
  3. När kakorna har svalnat så doppa den räfflade sidan i glasyren. Placera dem på ett galler eller bakplåtspapper och låt överflödig glasyr rinna av.
  4. Upprepa med resten av kakorna. Du kan även pudra kakorna med florsocker eller doppa dem i smält vit choklad istället för att glasera dem.
  5. Servera kakorna direkt.