Madeleinekakor med citron och vallmo

Madeleinekakor med citron och vallmo
Foto: TV4
Morgan Anna-Maria
Morgan Anna-Maria

Madeleinekakor med citron och vallmo

Av: Morgan Alling och Anna-Maria Dahl

Från: Hela Sverige bakar

12 ingredienser

45 min

Klassisk mjuk liten kaka från det franska köket. Här har Morgan och Anna-Maria hämtat inspiration från kocken Tommy Myllymäkis recept på madeleinekakor

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, finrivet skal
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Topping

  • 2 dl strösocker
  • citron, finrivet skal
  • vaniljstång, vaniljfrön urskrapade
  • vallmofrö

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
  2. Bryn smöret. Låt svalna helt.
  3. Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker och citronskal krämigt med elvisp i en bunke.
  4. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ihop till en slät smet.
  5. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat bunke. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Smörj madeleineformar. Fyll formarna till 3/4 med smet.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 7-8 minuter tills de är klara.
  7. Blanda ihop socker, finrivet citronskal, vaniljfrön och vallmofrön.
  8. Vänd de nygräddade madeleinekakorna i sockerblandningen. Ät genast.