Madeleinekakor med citron och vallmo

Madeleinekakor med citron och vallmo
Foto: TV4
Morgan Anna-Maria
Morgan Anna-Maria

Madeleinekakor med citron och vallmo

Av: Morgan Alling och Anna-Maria Dahl

Från: Hela Sverige bakar

12 ingredienser

45 min

Klassisk mjuk liten kaka från det franska köket. Här har Morgan och Anna-Maria hämtat inspiration från kocken Tommy Myllymäkis recept på madeleinekakor

Ingredienser

Håll skärmen tänd
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, finrivet skal
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Topping

  • 2 dl strösocker
  • citron, finrivet skal
  • vaniljstång, vaniljfrön urskrapade
  • vallmofrö

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
  2. Bryn smöret. Låt svalna helt.
  3. Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker och citronskal krämigt med elvisp i en bunke.
  4. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ihop till en slät smet.
  5. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat bunke. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Smörj madeleineformar. Fyll formarna till 3/4 med smet.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 7-8 minuter tills de är klara.
  7. Blanda ihop socker, finrivet citronskal, vaniljfrön och vallmofrön.
  8. Vänd de nygräddade madeleinekakorna i sockerblandningen. Ät genast.