Koka pastan 3 minuter kortare än anvisningarna på förpackningen.
Smörj en stor ugnsfast form med smör.
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
Smält smöret i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt schalottenlök och stek under omrörning tills den är gyllenbrun, i ca 5 minuter.
Rör ner vitlöken och stek tills den börjar dofta, i ca 30 sekunder. Tillsätt mjölet och stek under omrörning i 1 minut.
Häll i hälften av grädden och koka under omrörning tills såsen tjocknar och börjar sjuda.
Häll i resten av grädden samt vatten och koka under omrörning tills såsen har en fin konsistens. Stäng av värmen och tillsätt crème fraîche, riven cheddarost och riven parmesanost.
Tillsätt muskot samt salt och peppar efter smak.
Tillsätt den kokta pastan och den skurna grönkålen och blomkålen. Rör om ordentligt och häll allt i den smorda ugnsformen.
Topping
Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa i intervaller tills persilja och ost har finfördelats.
Strö blandningen i ett jämnt lager över gratängen. Gratinera gratängen tills täcket har en fin gyllenbrun färg, i ca 5 minuter.