Mac and greens

mac and greens
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Mac and greens

20 ingredienser

30 m

Den här pastagratängen kommer snabbt bli en ny vardagsfavorit! Bestående av fräscha grönsaker och en härlig ostsås är den svår att tacka nej till.

Ingredienser

portioner
  • 300 g pasta (gärna Amorosi)
  • 0,5 schalottenlök
  • vitlök
  • 1 tsk smör
  • 0,5 tsk vetemjöl
  • 3 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl crème fraîche
  • 100 g cheddarost
  • 100 g parmesanost
  • 1 krm muskot
  • salt
  • peppar
  • 150 g grönkål, grovt strimlad
  • 200 g blomkål, delad i små buketter
  • 50 g smör

Topping

  • 1 msk ströbröd
  • 0,5 dl persilja
  • 0,5 dl basilika
  • 1 dl parmesanost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka pastan 3 minuter kortare än anvisningarna på förpackningen.
  3. Smörj en stor ugnsfast form med smör.
  4. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  5. Smält smöret i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt schalottenlök och stek under omrörning tills den är gyllenbrun, i ca 5 minuter.
  6. Rör ner vitlöken och stek tills den börjar dofta, i ca 30 sekunder. Tillsätt mjölet och stek under omrörning i 1 minut.
  7. Häll i hälften av grädden och koka under omrörning tills såsen tjocknar och börjar sjuda.
  8. Häll i resten av grädden samt vatten och koka under omrörning tills såsen har en fin konsistens. Stäng av värmen och tillsätt crème fraîche, riven cheddarost och riven parmesanost.
  9. Tillsätt muskot samt salt och peppar efter smak.
  10. Tillsätt den kokta pastan och den skurna grönkålen och blomkålen. Rör om ordentligt och häll allt i den smorda ugnsformen.

Topping

  1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa i intervaller tills persilja och ost har finfördelats.
  2. Strö blandningen i ett jämnt lager över gratängen. Gratinera gratängen tills täcket har en fin gyllenbrun färg, i ca 5 minuter.