Lyxig glassdessert med fruktsås

Lyxig glassdessert med fruktsås
Foto: Tv4

Lyxig glassdessert med fruktsås

5

16 ingredienser

2 h

Hemgjord vaniljglass i smördegsstrutar med chokladtryfflar, maräng och en sås på mango och passionsfrukt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hemmagjord glass

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 burk kondenserad mjölk sötad [à 397 g]
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Minimaränger

  • 2 äggvitor
  • 45 g strösocker
  • 60 g florsocker

Chokladtryfflar, 12 stycken

  • 100 g mörk choklad
  • 0,75 dl karamelliserad mjölk
  • 25 g smör
  • kakao (till topping)

Sås på mango och passionsfrukt

  • 250 g mango (fryst i bitar)
  • 1 msk limejuice
  • 3 msk florsocker
  • 2 passionsfrukter

Smördegstrutar

  • 1 förp smördeg
  • ägg

Gör så här

  1. Hemmagjord glass
    Vispa grädden till mjuka toppar med elvisp. Tillsätt sötad kondenserad mjölk och vispa lite till. Rör ner vaniljpulvret.
  2. Häll upp glassmeten i en behållare som rymmer minst 1,5 liter. Jag brukar hälla upp min smet i en brödform.
  3. Plasta in glassen och låt den stå i frysen i minst 6 timmar innan servering.
  4. Minimaränger
    Sätt ugnen på 100 grader.
  5. Vispa vitorna till ett skum. Tillsätt strösocker och fortsätt vispa till ett fast skum.
  6. Vänd ner florsockret.
  7. Häll smeten i en spritspåse. Spritsa ut marängerna på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Grädda marängerna i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
  9. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i minst 1 timme.
  10. Chokladtryfflar
    Smält samman alla ingredienserna till tryffeln i en skål över ett vattenbad. Rör tills du fått en jämn smet.
  11. Ställ in skålen i kylen och låt stelna i minst 4 timmar.
  12. Forma smeten till runda bollar som du sedan rullar i kakao.
  13. Förvara tryfflarna i kylen men ställ fram en stund innan servering.
  14. Sås på mango och passionsfrukt
    Tina mangon.
  15. Mixa limesaft med mango och florsocker.
  16. Häll mangosåsen i en skål och tillsätt passionsfrukten.
  17. Smördegstrutar
    Sätt ugnen på 225 grader.
  18. Dela två bakplåtspapper och forma varje del så att du får fyra strutar.
  19. Fyll strutarna med ugnsfolie så de håller formen.
  20. Skär smördegen i 1,5 cm breda remsor. Linda remsorna runt strutarna så de precis lappar över varandra.
  21. Pensla med uppvispat ägg och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  22. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
  23. Servering
    Servera glassen i strutarna och toppa med sås, tryfflar och maränger.