Lyxig glassdessert med fruktsås

Foto: Tv4
Lyxig glassdessert med fruktsås
16 ingredienser
2 h
Hemgjord vaniljglass i smördegsstrutar med chokladtryfflar, maräng och en sås på mango och passionsfrukt.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Hemmagjord glass
- 5 dl vispgrädde
- 1 burk kondenserad mjölk sötad [à 397 g]
- 0,5 tsk vaniljpulver
Minimaränger
- 2 äggvitor
- 45 g strösocker
- 60 g florsocker
Chokladtryfflar, 12 stycken
- 100 g mörk choklad
- 0,75 dl dulce de leche
- 25 g smör
- kakao (till topping)
Sås på mango och passionsfrukt
- 250 g mango (fryst i bitar)
- 1 msk limejuice
- 3 msk florsocker
- 2 passionsfrukter
Smördegstrutar
- 1 förp smördeg
- ägg
Gör så här
Hemmagjord glass
- Vispa grädden till mjuka toppar med elvisp. Tillsätt sötad kondenserad mjölk och vispa lite till. Rör ner vaniljpulvret.
- Häll upp glassmeten i en behållare som rymmer minst 1,5 liter. Jag brukar hälla upp min smet i en brödform.
- Plasta in glassen och låt den stå i frysen i minst 6 timmar innan servering.
Minimaränger
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Vispa vitorna till ett skum. Tillsätt strösocker och fortsätt vispa till ett fast skum.
- Vänd ner florsockret.
- Häll smeten i en spritspåse. Spritsa ut marängerna på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda marängerna i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
- Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i minst 1 timme.
Chokladtryfflar
- Smält samman alla ingredienserna till tryffeln i en skål över ett vattenbad. Rör tills du fått en jämn smet.
- Ställ in skålen i kylen och låt stelna i minst 4 timmar.
- Forma smeten till runda bollar som du sedan rullar i kakao.
- Förvara tryfflarna i kylen men ställ fram en stund innan servering.
Sås på mango och passionsfrukt
- Tina mangon.
- Mixa limesaft med mango och florsocker.
- Häll mangosåsen i en skål och tillsätt passionsfrukten.
Smördegstrutar
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Dela två bakplåtspapper och forma varje del så att du får fyra strutar.
- Fyll strutarna med ugnsfolie så de håller formen.
- Skär smördegen i 1,5 cm breda remsor. Linda remsorna runt strutarna så de precis lappar över varandra.
- Pensla med uppvispat ägg och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Servering
- Servera glassen i strutarna och toppa med sås, tryfflar och maränger.