Lussebullar, konditorns recept

Lussebullar, Magnus Johanssons recept
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Lussebullar, konditorns recept

708

10 ingredienser

Riktigt saftiga lussebullar med fördeg, vodkamarinerad saffran och mycket smör. Testa proffskonditorns recept på saffransdeg utan kesella/kvarg till dina lussebullar.

Magnus Johanssons bästa tips för saftiga lussebullar:

  • Mortla saffranet med lite socker och låt ligga i en skvätt vodka eller konjak i gärna en månad innan för att få ut mer smak
  • Blötlägg russinen så att de inte torkar ut lussebullarna.
  • Se till att alla ingredienser är rumstempererade.
  • Smält inte smöret! Arbeta in rumsvarmt smör istället



Ingredienser

portioner40 st

Fördeg

  • 500 g mjölk, rumstempererad [5 dl]
  • 500 g vetemjöl special [ca 8 dl]
  • 40 g jäst
  • 200 g strösocker (drygt 2 dl)
  • 1 g saffran, som fått dra i konjak eller vodka

Tillsätt detta efter första jäsningen

  • 1 tsk salt
  • 500 g vetemjöl special [ca 8 dl]
  • 200 g smör, rumstempererat (om osaltat öka mängden salt i receptet något)

Dekoration

  • russin, blötlagda i vatten (helst över natten)

Till pensling

  • ägg, uppvispat

Gör så här

  1. Fördeg
    Se till att alla ingredienser till fördegen är rumsvarma. Blanda ihop mjölk, vetemjöl, jäst, socker och saffran på låg effekt i köksmaskinen i 15 min, låt jäsa övertäckt i ca 30 min.
  2. Efter jäsning
    Tillsätt vetemjöl och salt till fördegen och bearbeta väl till en seg och elastisk deg.
  3. Knåda in rumstempererat smör i degen, lite i taget.
  4. Forma degen till lussebullar, dekorera med russin, lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa cirka 1-2 timmar beroende på om ni har kallt degspad eller rumsvarmt.
  5. Grädda lussekatterna i 210 grader varmluft i ca 5-8 minuter, pensla med uppvispat ägg efter bakningen.