Lasagne med svamp och blomkål

Lasagne med svamp och blomkål
Foto: Tv4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Lasagne med svamp och blomkål

23 ingredienser

2 h

Den här lasagnen är en mustig vegobaserad lasagne som snabbt blir en ny favorit. Du kan dessutom pulsera svampen och blomkålen i en matberedare för att påskynda förberedelseprocessen. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 2.

Ingredienser

portioner

Ragu

  • 3 msk olivolja
  • 3 klyftor vitlök, tunt skivade
  • 500 g skogschampinjoner, finhackad
  • 25 g osaltat smör
  • 1 lök, tunt skivad (stor)
  • 1 blomkål, grovt riven och grovhackade blad (medelstor) [ca 600 g]
  • 3 kvistar rosmarin
  • ca 1 krm chiliflakes
  • 200 ml rött vin (eller vitt vin)
  • 400 g hela konserverade tomater, hackade
  • 1 msk tomatpuré
  • 450 ml grönsaksfond, varm
  • ca 1 dl färsk bladpersilja, finhackad
  • havssalt
  • malen svartpeppar

Bechamel

  • 60 g smör
  • 60 g vetemjöl
  • 600 ml standardmjölk
  • muskot, färsk och riven
  • 70 g gruyèreost, riven (eller vegetariskt alternativ)
  • 120 g cheddarost, riven (eller vegetariskt alternativ)

Montering

  • 6-12 färska lasagneplattor (beroende på storlek)

Servering

  • bladsallad

Gör så här

Ragu

  1. Hetta upp oljan i en stor panna och tillsätt vitlök och svamp. Låt steka på medelhög värme i 5 minuter tills det är gyllenbrunt. Häll av det från pannan och ställ åt sidan.
  2. Tillsätt smöret i pannan. Fräs lök och de hackade blomkålsbladen tills de mjuknat. Tillsätt sedan riven blomkål, rosmarin och chiliflakes och lägg tillbaka svampen i pannan.
  3. Tillsätt vinet och koka i 2–3 minuter. Tillsätt sedan tomater, tomatpuré och fond. Krydda och låt sjuda i 45 minuter tills såsen är fyllig och tjock. Rör slutligen ner persiljan.

Bechamel

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Låt koka en minut eller två.
  2. Tillsätt sedan mjölken gradvis tills du har en tjock och glansig sås. Krydda väl och tillsätt rikligt med muskotnöt.
  3. Rör ner nästan all ost, spara lite till topping.

Montering

  1. Värm ugnen till 200 grader (180 grader varmluft).
  2. Häll en tredjedel av ragun i en stor ugnsfast form, toppa sedan med 2–3 lasagneplattor och en tredjedel av bechamelsåsen. Upprepa två gånger till. Avsluta med ett lager bechamel och det sista av den rivna osten.
  3. Grädda i 40 minuter tills den är gyllene och bubblar.

Servering

  1. Servera med sallad.