Lasagne med svamp och blomkål
Lasagne med svamp och blomkål
23 ingredienser
2 h
Den här lasagnen är en mustig vegobaserad lasagne som snabbt blir en ny favorit. Du kan dessutom pulsera svampen och blomkålen i en matberedare för att påskynda förberedelseprocessen. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 2.
Ingredienser
Ragu
- 3 msk olivolja
- 3 klyftor vitlök, tunt skivade
- 500 g skogschampinjoner, finhackad
- 25 g osaltat smör
- 1 lök, tunt skivad (stor)
- 1 blomkål, grovt riven och grovhackade blad (medelstor) [ca 600 g]
- 3 kvistar rosmarin
- ca 1 krm chiliflakes
- 200 ml rött vin (eller vitt vin)
- 400 g hela konserverade tomater, hackade
- 1 msk tomatpuré
- 450 ml grönsaksfond, varm
- ca 1 dl färsk bladpersilja, finhackad
- havssalt
- malen svartpeppar
Bechamel
- 60 g smör
- 60 g vetemjöl
- 600 ml standardmjölk
- muskot, färsk och riven
- 70 g gruyèreost, riven (eller vegetariskt alternativ)
- 120 g cheddarost, riven (eller vegetariskt alternativ)
Montering
- 6-12 färska lasagneplattor (beroende på storlek)
Servering
- bladsallad
Gör så här
Ragu
- Hetta upp oljan i en stor panna och tillsätt vitlök och svamp. Låt steka på medelhög värme i 5 minuter tills det är gyllenbrunt. Häll av det från pannan och ställ åt sidan.
- Tillsätt smöret i pannan. Fräs lök och de hackade blomkålsbladen tills de mjuknat. Tillsätt sedan riven blomkål, rosmarin och chiliflakes och lägg tillbaka svampen i pannan.
- Tillsätt vinet och koka i 2–3 minuter. Tillsätt sedan tomater, tomatpuré och fond. Krydda och låt sjuda i 45 minuter tills såsen är fyllig och tjock. Rör slutligen ner persiljan.
Bechamel
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Låt koka en minut eller två.
- Tillsätt sedan mjölken gradvis tills du har en tjock och glansig sås. Krydda väl och tillsätt rikligt med muskotnöt.
- Rör ner nästan all ost, spara lite till topping.
Montering
- Värm ugnen till 200 grader (180 grader varmluft).
- Häll en tredjedel av ragun i en stor ugnsfast form, toppa sedan med 2–3 lasagneplattor och en tredjedel av bechamelsåsen. Upprepa två gånger till. Avsluta med ett lager bechamel och det sista av den rivna osten.
- Grädda i 40 minuter tills den är gyllene och bubblar.
Servering
- Servera med sallad.