8 steg att laga
9 ingredienser
En slät soppa, toppad med knaprigt bacon och krutonger på valnötsbröd. Receptet kommer från Om jag var din hemmafru.
Jordärtskockan är en svårskalad, ful och överraskande dyr
rotfrukt, men dess anspråkslösa yttre till trots är det en
förrädisk knöl vi har att göra med. Smaken är delikat, vilket
tillsammans med det höga kilopriset kan förleda aningslösa
villaägare att tro att det är en bra idé att börja odla egna. Den
solrosbesläktade jordärtskockan är nämligen mycket lättodlad – peta
ner några rotknölar i jorden så sköter sig resten av sig självt.
Överallt trivs de, och överallt sprids de; snart trängs de
kraftiga, sega, manshöga stjälkarna över hela trädgårdslandet,
baksidan, framsidan, solsidan och vidare ut över grannens gräsmatta
innan de täpper igen den smala glipan sjöglimt, förseglar
garagedörren utvändigt och sluter huskroppen i en permanent och
kvävande omfamning.
Mitt tips: Köp ekologiska jordärtskockor som någon
annan odlat och gör
soppa på dem omedelbart. / Lotta Lundgren
Fler recept från
Tips! Hitta billigaste ingredienserna i din butik