Lisas chokladbollstårta

Foto: TV4
Lisas chokladbollstårta
30 ingredienser
Läcker chokladbollstårta fylld med mörk, ljus och vit chokladbollssmet. Täcks med en härlig ganache och - om du vill - sugarpaste.
1 sats räcker till en hög 15 cm tårta. Gör receptet x4.
Ingredienser
Mörka chokladbollar
- 125 g smör, smält
- 1 dl kakao
- 1,25 dl strösocker
- 1,25 tsk vaniljpulver
- 3,75 dl havregryn
- 4 msk kaffe, kallt starkt
- 1,25 dl vaniljkräm
- salt (efter smak)
Ljusa chokladbollar
- 125 g smör, smält
- 150 g mjölkchoklad
- 2 msk strösocker
- 1 tsk vaniljpulver
- 2,5 dl havregryn
- 0,5 dl kokos
- 3 msk mjölk
- 1 dl vaniljkräm
- salt (efter smak)
Vita chokladbollar
- 200 g vit bakchoklad
- 150 g smör
- 1-2 msk strösocker
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 dl havregryn
- 1,5 dl kokos
- 3 msk mjölk
- 1 dl vaniljkräm
- 3-4 tsk citronsaft
Chokladganache - Gör recept x3
- 500 g mörka chokladknappar (runt 65 %)
- 6 dl grädde
- ca 1 msk smör
- salt
Gör så här
Mörk chokladbollssmet
- Blanda ihop smör, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn och kaffe. Vispa tills allt är väl blandat.
- Tillsätt vaniljkräm och rör på låg hastighet alternativt med en slev. Smaka av med salt.
Ljus chokladbollssmet
- Blanda ihop smör, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn, kokos och mjölk. Vispa tills allt är väl blandat.
- Tillsätt vaniljkräm och rör på låg hastighet alternativt med en slev. Smaka av med salt.
Vit chokladbollssmet
- Smält vit choklad tillsammans med smöret.
- Blanda ihop smörblandningen, socker, vaniljpulver, havregryn, kokos, mjölk och citronjuice. Vispa tills allt är väl blandat.
- Tillsätt vaniljkräm och rör på låg hastighet alternativt med en slev.
Chokladganache
- Lägg chokladen i en rostfri bunke eller liknande.
- Värm upp grädden på spisen. Låt den koka upp. Häll den varma grädden över chokladen. Låt stå i några minuter. Rör om och blanda väl.
- Låt stå i rumstemperatur tills önskad konsistens.
Montering
- Lägg plastfolie i en form och tryck ut den ena smeten (den du vill ha längst upp på tårtan) i formen. Gör sedan likadant med de andra två smetarna. Har du två formar så använd en våg om du vill att de ska se exakt likadana ut invändigt.
- Ställ in i kylen i minst 4-6 timmar. Du vill att den ska vara genomkall innan du täcker den. Det går utmärkt att göra tårtan 1-2 dagar i förväg innan du täcker den.
- Spackla tårtan med chokladganache och täck eventuellt med sugarpaste. Förvara tårtan i kylskåp. Ta ut ca 1 timme innan den ska ätas.