Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla ugnssäkra portionsformar eller en muffinsplåt.
Kärna ur och finhacka dadlarna och lägg dem i en skål. Häll över det kokande vattnet och låt stå i ca 30 minuter. Häll bort vattnet och mosa sedan dadlarna med en gaffel.
Rör smör och socker poröst. Vispa i äggen, ett i taget.
Blanda i sirapen. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker. Varva ner mjölken och mjölblandningen.
Rör försiktigt ihop smeten utan att överarbeta den. Tillsätt till sist dadlarna.
Fördela smeten i formarna och grädda i ugnen i ca 20 minuter.
Blanda alla ingredienserna till såsen i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Låt sjuda i några minuter till en kolasås.
Ta ut puddingarna ur ugnen och låt svalna i några minuter. Vänd sedan försiktigt upp puddingarna på assietter. Häll över kolasåsen.
Om man vill ha ännu kladdigare konsistens kan man låta dem stå i några dagar. Stjälp upp puddingarna i en form. Häll över såsen.
Täck försiktigt med lite folie. Se bara till att folien inte nuddar puddingarna och fastnar i kolasåsen. Puddingarna behöver inte stå kallt.
Servera puddingarna varma eller kalla med kolasås och eventuellt en klick grädde.