
Saftig päron- och lingonkaka

Foto: Roland Persson
Du behöver
- 100 g smör eller margarin
- 2 ägg
- 2 dl farinsocker
- 1 dl strösocker
- 4 dl vetemjöl
- 1 msk vaniljsocker
- 2 tsk malen kardemumma
- 1 tsk bikarbonat
- 1 dl filmjölk
- 1-2 dl lingon (färska eller frysta)
- 3 dl rivna päron (1–2 päron)
Glasyr
- 3 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 msk vatten, ca
Dekoration
- 1/2–2 dl lingon
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa en rund bakform.
- Smält smöret.
- Vispa ägg och socker poröst.
- Blanda de torra ingredienserna och varva ner i smeten tillsammans med filmjölken.
- Rör i det smälta smöret.
- Blanda sedan ner lingon och päron.
- Häll smeten i formen och grädda i 50–55 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr.
- Låt kakan svalna och stjälp sedan upp den.
- Blanda florsocker, vaniljsocker och vatten till en tjockflytande glasyr. Bred eller ringla den över den kalla kakan och garnera med lingon.
17 november 2010
Laddar fler recept...