Saftig päron- och lingonkaka

Saftig päron- och lingonkaka
Foto: Roland Persson
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Saftig päron- och lingonkaka

15 ingredienser

Systrarna Eisenmans vintervackra kaka med päron och lingon.

Ingredienser

  • 100 g smör (eller margarin)
  • 2 ägg
  • 2 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 dl filmjölk
  • 1-2 dl lingon (färska eller frysta)
  • 3 dl päron, rivna [1-2 päron]

glasyr

  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ca 3 msk vatten

Dekoration

  • 0,5-2 dl lingon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en rund bakform.
  3. Smält smöret.
  4. Vispa ägg och socker poröst.
  5. Blanda de torra ingredienserna och varva ner i smeten tillsammans med filmjölken.
  6. Rör i det smälta smöret.
  7. Blanda sedan ner lingon och päron.
  8. Häll smeten i formen och grädda i 50–55 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr.
  9. Låt kakan svalna och stjälp sedan upp den.
  10. Blanda florsocker, vaniljsocker och vatten till en tjockflytande glasyr. Bred eller ringla den över den kalla kakan och garnera med lingon.