Rökiga hamburgare med laktosfri äppeltzatziki
Rökiga hamburgare med laktosfri äppeltzatziki
18 ingredienser
30 min
Här har vi smaksatt blandfärsen med en rökig bbq-marinad. Det finns flera olika färdiga marinader och såser - smaka dig fram till den som du gillar bäst.
Ingredienser
Äppletzatziki:
- 2 syrliga äpplen, urkärnade och grovt rivna
- 0,5 citron, saft
- 2 dl laktosfri matlagningsyoghurt 10 %
- 2 knubbiga vitlöksklyftor, pressade
- 0,5 grön chilifrukt, urkärnad och finhackad
- havssalt
- svartpeppar
Hamburgare:
- 600 g blandfärs
- 4 msk hickory bbq-marinad
- 0,5 gul lök, finhackad
- salt
- svartpeppar
- 1 msk rapsolja, till pensling
Tillbehör:
- 8 skivor bacon
- 4 hamburgerbröd, ciabatta eller en god fralla
- 0,5 ask salladsmix (eller annan sort)
- 0,5 rödlök, skuren i ringar
- 2 tomater, skurna i skivor
Gör så här
- Tzatziki: Lägg det rivna äpplet i en bunke och pressa över citronsaft. Blanda med övriga ingredienser i tzatzikin och smaka av med havssalt och svartpeppar. Häll i lufttät behållare och ställ in i kylskåp tills servering.
- Hamburgare: Blanda färsen med lök, bbq-marinad (eller sås) samt salt och svartpeppar. Provstek en bit och smaka eventuellt av med mer kryddor. Blöt händerna och forma färsen till 4 platta hamburgare. Pensla hamburgarna med lite rapsolja och grilla eller stek dem i ca 4 minuter på varje sida. Låt gärna bröden grilla eller steka med den sista minuten så att de rostas lite.
- Knaperstek baconskivorna i en het stekpanna. Låt dem rinna av på hushållspapper. Lägg ihop hamburgarna med äppletzatziki, hamburgarna, sallad, tomat, rödlök och bacon.