Linus halvnakna sommartårta

POPULÄRT
Linus halvnakna sommartårta
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Linus Larsson
Linus Larsson

Linus halvnakna sommartårta

33 ingredienser

Våningstårta med ljusa bottnar, jordgubbs- och rabarbermousse, flädermousse och massor av färska bär.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Botten

  • 6 ägg
  • 255 g strösocker [3 dl]
  • 90 g vetemjöl [1,5 dl]
  • 120 g potatismjöl [1,5 dl]
  • 15 g bakpulver [3 tsk]
  • 2 dl kokos

Jordgubbs- och rabarbermousse

  • 4 gelatinblad
  • 4 dl jordgubbar
  • 1 stjälk rabarber
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 3,5 dl grädde
  • 8 g vaniljsocker [1 msk]
  • 1 knivsudd bakpulver

Flädermousse

  • 3 gelatinblad
  • 4 äggulor
  • 2 dl outspädd flädersaft
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 3 dl grädde
  • 1 knivsudd bakpulver

Crumble

  • 100 g rörsocker [1,1 dl]
  • 8 g vaniljsocker [1 msk]
  • 25 g vetemjöl [0,4 dl]
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 150 g cashewnötter

Montering

  • 4 dl grädde, vispad
  • kompott från jordgubbs- och rabarbermoussen
  • 125 g blåbär
  • 125 g hallon
  • 125 g jordgubbar
  • 125 g röda vinbär på kvist
  • fläderblomssaft
  • sugrör
  • fläderblommor

Gör så här

Botten

  1. Vispa äggen och sockret till en vit och fluffig smet. Blanda de torra ingredienser och sikta ner dem i äggsmeten, vänd försiktigt runt det tills det blandats väl.
  2. Smörj en rund 15 cm springform och en hexagonformad 20 cm form med smör och rulla runt kokosen i formen, häll ut det som inte fastnar. På hexagonformen bör du ha ett figurklippt bakplåtspapper i botten.
  3. Fördela smeten i formarna, fyll till två tredjedelar. Grädda på 175 grader i 25-35 minuter. Tänk på att bottnarna blir klara olika snabbt så testa dig fram med stickan, den ska vara torr när du drar upp den ur kakan.

Jordgubb- och rabarbermousse

  1. Blötlägg gelatinbladen i rikligt med vatten. Rensa och skär ner jordgubbarna, skala och skär ner även rabarberna (spar skalet till ev. garnering).
  2. Koka jordgubbarna och rabarberna med sockret tills dom blir mjuk, mosa med en gaffel eller mixa kompotten. Häll hälften i en skål som ska sparas till monteringen.
  3. Ta av den från spisen och rör ner gelatinbladen tills de löst upp sig. Ställ den åt sidan så den svalnar.
  4. Vispa grädden, vaniljsockret och bakpulvret tills den är ganska hård. Vänd ner den avsvalnade kompotten i grädden. Ställ kallt.

Flädermousse

  1. Blötlägg gelatinet i rikligt med kallt vatten.
  2. Sjud äggulorna och flädersaften på låg temperatur tills du fått en tjock kräm, får inte överstiga 85 grader. Låt den svalna något innan du rör ner gelatinbladen. Rör ner crème fraichen och låt den svalna.
  3. Vispa grädden med bakpulvret tills den blivit ganska hård. Vänd ner den avsvalnade fläderkrämen i grädden. Ställ kallt.

Crumble

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop allt utom nötterna till en smet.
  2. Hacka nötterna lite grovt och blanda ner dem. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda på 200 grader i 5 min. Häll upp och låt svalna.

Montering

  1. Dela bottnarna i tre lika tjocka lager. Den runda botten skulle jag använt den form jag baka botten i som form nar jag bygger tårtan, som hjälp till att få den rak och fin. Hexagonbotten får du bygga utan form, men den ska spacklas med grädde.
  2. Du gör likadant på båda bottnarna. Lägg understa delen av bottnen och bred ut kompotten på den. Strössla ut crumble över kompotten. Lägg därefter på ett jämnt lager med jordgubbs- och rabarbermousse. Lägg på toppen av bottnen och häll lite utav flädersaften så den får suga i sig lite, därefter lägger du ett jämnt lager utav flädermoussen. Överst lägger du mittenbiten utav bottnen.
  3. Ställ den runda formen i kylen medan du spacklar på grädden på hexagonformen. Antingen spacklar du på slarvigt och fluffigt eller så försöker du få så raka kanter du kan, hela tårtan ska täckas, eller varför inte spritsa den undre bottnen.
  4. Tryck ner 4-5 sugrör i mitten utav hexagontårtan, mät ut hur mycket den runda tårtan täcker. Klipp sedan av dem jäms med tårtans höjd, så de precis sticker upp.
  5. Ta ut den lilla tårtan ut kylen och ta ur den ur formen försiktigt, snygga till fyllningen om det behövs. Ställ ev. den lilla tårtan på en tårtkartong och sen mitt på hexagontårtan
  6. Nu fyller du på med bär, huller om buller högst upp, det gör inget att det ramlar ner lite för det ska ligga bär lite varstans tycker jag. Strössla crumble över alla bär. Klipp små kronor utav fläderblommorna och sätt dem där du tycker det passar.