Linsbolognese med pasta och timjan

Linsbolognese med pasta och timjan
Foto: Helén Sahlstrand

Linsbolognese med pasta och timjan

Av: Gustav Johansson, Helén Sahlstrand

15 ingredienser

30 m

Recept av Gustav Johansson och Helén Sahlstrand från boken Vego i Världsklass.

One planet plate

ONE PLANET PLATE

Detta recept ger 0,3 kg CO2e per portion.

Ingredienser

portioner

Bolognese

  • 1 gul lök (ekologisk)
  • 1 morot (stor ekologisk)
  • 4 champinjoner (kan uteslutas)
  • ca 1 dl soltorkade tomater, torkade
  • 2 klyftor vitlök (ekologiska)
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 förp krossade tomater [ca 400 g]
  • 2 msk japansk soja
  • 4 dl vatten
  • 2 förp gröna linser [á 380 g]
  • salt
  • svartpeppar
  • rapsolja (ekologisk till stekning)

Till servering

  • 400 g pasta (ekologisk)
  • ev färsk timjan

Gör så här

Bolognese

  1. Skala och hacka löken. Riv moroten (behåll skalet på) på den grova sidan av rivjärnet.
  2. Skär champinjonerna i mindre bitar och finhacka de soltorkade tomaterna.
  3. Fräs grönsakerna mjuka i en stor gryta med rapsolja. Stek tills de får lite färg och det börjar dofta gott.
  4. Skala och finhacka vitlöken. Tillsätt vitlök och timjan i grytan och rör om. Låt steka någon minut så att vitlöken mjuknar.
  5. Häll därefter i krossade tomater, soja, vatten och rikligt med svartpeppar och rör om. Låt koka utan lock i 20 minuter.

Servering

  1. Koka pastan enligt instruktionerna på paketet.
  2. Spola av linserna med kallt vatten och låt rinna av. När 3 minuter återstår av koktiden för bolognesen häller du i linserna. Rör om och smaka av. Tillsätt eventuellt mer salt och kryddor.
  3. Servera med nykokt pasta och lite färsk timjan om du vill.