Linneas kokta torsk med äggsås

NYHET
Linneas kokta torsk med äggsås
Foto: TV4
Linnea Järnrot
Linnea Järnrot

Linneas kokta torsk med äggsås

Av: Linnea Järnrot

Från: Sveriges mästerkock

26 ingredienser

En lyxigare variant av den magiska klassikern kokt torsk med äggsås. Lägg gärna till lite ansjovis och ansjovisspad för att lyfta rätten till nästa nivå.

Ingredienser

portioner

Pocherad torsk

  • 600 g torskfilé (alt torskrygg)
  • 3 dl fiskbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • salt
  • 50 g smör
  • 1 morot
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 fänkål

Äggsås

  • 3 dl kokvätska (från pocheringen)
  • 2 ägg
  • 4 dl grädde
  • 30 g vetemjöl
  • 50 g smör
  • 0,5 citron
  • 2 msk ansjovisspad (valfritt)
  • salt

Potatisstomp

  • 800 g potatis
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 kruka färsk gräslök (valfritt)
  • 1 kruka färsk dill (valfritt)
  • 50 g smör
  • salt

Syrlig sallad

  • 1 äpple
  • 1 silverlök
  • 0,5 fänkål
  • citronsaft, vatten och socker (lika delar)

Gör så här

Förberedelser

  1. Hacka fänkålen, schalottenlöken och moroten fint.
  2. Koka äggen ca 8 minuter, kyl ner i kallt vatten, skala och hacka dem.
  3. Skala och koka potatisen tills den är mjuk.

Pocherad torsk:

  1. Värm smör i en kastrull och svetta de hackade grönsakerna.
  2. Häll på fiskbuljong och vitt vin, koka i ca 5 minuter. Salta efter smak.
  3. Lägg i fisken med eventuellt skinn kvar. Sjud försiktigt tills fisken når en innertemperatur på 45-56 grader (eller tills en sticka går igenom utan motstånd, ca 5-8 min).
  4. Om fisken har skinn, dra enkelt bort det när fisken är klar.

Äggsås:

  1. Reducera grädden till hälften i en kastrull.
  2. Tillsätt buljongen från pocheringen och red av med mjölet och smöret.
  3. Låt sjuda tills såsen får önskad konsistens.
  4. Tillsätt hackade ägg, citronzest och smaka av med salt och citronjuice. Tillsätt ansjovisspad om så önskas.

Potatisstomp

  1. Ånga av potatisen och mosa den grovt med en gaffel.
  2. Tillsätt smör, salt och finhackade örter efter smak.

Syrlig sallad

  1. Skiva äpple, silverlök och fänkål tunt.
  2. Blanda lika delar citronsaft, vatten och socker. Vänd ner grönsakerna och låt dra.

Servering

  1. Lägg upp potatisstomp och den pocherade torsken på tallrikar.
  2. Häll över äggsåsen och toppa eventuellt med lite ansjovis.
  3. Servera med den syrliga salladen vid sidan om.
  4. Hoppas ni lägger upp denna rätt finare än vad jag gjorde i Sveriges mästerkock, men de viktigaste är ju trots allt att de smakar gott! Smaklig måltid!