Lingonparfait med muscovadosås och mandelflarn

Lingonparfait med muscovadosås och mandelflarn
Foto: Tv4

Lingonparfait med muscovadosås och mandelflarn

Av: Anna - Hudiksvall

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

45 m + tid i frys

En krämig parfait är alltid en uppskattad dessert. Testa den här med muscovadosås och mandelflarn till nästa bjudning!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lingonparfait

  • 2 ägg
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl lingon
  • 1 dl lingonsylt
  • 1,5 dl grädde
  • 2 dl crème fraîche

Muscovadosås

  • 100 g smör
  • 3 dl ljust muscovadosocker
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk flingsalt

Nötflarn

  • 25 g blandade nötter
  • 25 g sötmandel
  • 0,5 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk grädde

Gör så här

Lingonparfait

  1. Separera äggula från äggvitan i två bunkar, vispa äggvitan till hårt skum.
  2. Vispa äggula, strösocker och vaniljsocker till en porös konsistens, häll sedan i de frysta lingon och lingonsylten.
  3. Vispa grädden till fast konsistens.
  4. Blanda crème fraiche, grädde med ägguleblandningen. Vänd försiktigt ner den vispade äggvitan tills allt är jämnt fördelat.
  5. Häll smeten i en avlång form eller i portionsformar, täck med plastfolie och ställ i frysen i minst 5 timmar. Tag ut den från frysen minst 15 minuter innan servering.

Muscovadosås

  1. Smält smör och blanda ned muscovadosocker, grädde och flingsalt.
  2. Koka upp under omrörning och låt småkoka i 3 minuter.

Nötflarn

  1. Hacka nötter och mandel grovt.
  2. Blanda den hackade mandeln och nötterna med strösocker, smör, vetemjöl och grädde i en kastrull. Koka upp hastigt.
  3. Klicka ut smeten glest med tesked på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 5-10 minuter på 175 grader tills flarnen har en fin ljusbrun färg.