Lingonparfait med knäckigt flarn

Lingonparfait med knäckigt flarn
Foto: TV4

Lingonparfait med knäckigt flarn

Av: Emma - Jönköping

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

5h 30m

Söt och syrlig parfait serveras med krispigt, knäckigt havreflarn. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Parfait

  • 3-4 dl lingon, lämna lite till garnering
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 5 dl vispgrädde

flarn

  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,5 msk mjölk
  • 1,5 msk ljus sirap
  • 0,25 tsk bakpulver

Gör så här

Lingonparfait

  1. Vispa grädden hårt.
  2. Vispa äggula och strösocker till en porös konsistens, häll sedan i frysta lingon.
  3. Vänd ner den vispade grädden tills allt är jämnt fördelat.
  4. Häll smeten i en avlång form, gärna av aluminium.
  5. Täck med plastfolie och ställ i frysen i minst 5 timmar.
  6. Ställ formen i kylskåpet 30 min. före servering eller låt stå i rumstemperatur 15 min innan servering.
  7. Skär skivor av parfaiten och garnera med lingon.

Flarn

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Stäng av plattan och tag av kastrullen.
  4. Rör ner socker, havregryn, vetemjöl, mjölk, sirap och bakpulver till en jämn smet.
  5. Klicka ut smeten, cirka 0,5 msk till varje flarn, med ganska stort avstånd på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda flarnen mitt i ugnen i cirka 5 min, eller tills de fått en fin gyllengul färg.
  7. Låt havreflarnen svalna några minuter på bakplåtspappret.
  8. Lossa dem sedan från pappret.