Lingonparfait med knäckigt flarn

5h 30m
4
Lingonparfait med knäckigt flarn
Foto: TV4

Söt och syrlig parfait serveras med krispigt, knäckigt havreflarn. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

4 oktober 2017
5h 30m
4

Du behöver

Parfait

  • 3 –4 dl lingon, lämna lite till garnering
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 5 dl vispgrädde

Flarn

  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,5 msk mjölk
  • 1,5 msk ljus sirap
  • 0,25 tsk bakpulver

Gör så här

  1. Lingonparfait
    Vispa grädden hårt.
  2. Vispa äggula och strösocker till en porös konsistens, häll sedan i frysta lingon.
  3. Vänd ner den vispade grädden tills allt är jämnt fördelat.
  4. Häll smeten i en avlång form, gärna av aluminium.
  5. Täck med plastfolie och ställ i frysen i minst 5 timmar.
  6. Ställ formen i kylskåpet 30 min. före servering eller låt stå i rumstemperatur 15 min innan servering.
  7. Skär skivor av parfaiten och garnera med lingon.
  8. Flarn
    Sätt ugnen på 200 grader.
  9. Smält smöret i en kastrull.
  10. Stäng av plattan och tag av kastrullen.
  11. Rör ner socker, havregryn, vetemjöl, mjölk, sirap och bakpulver till en jämn smet.
  12. Klicka ut smeten, cirka 0,5 msk till varje flarn, med ganska stort avstånd på en plåt med bakplåtspapper.
  13. Grädda flarnen mitt i ugnen i cirka 5 min, eller tills de fått en fin gyllengul färg.
  14. Låt havreflarnen svalna några minuter på bakplåtspappret.
  15. Lossa dem sedan från pappret.
Kommentera receptet

Fler goda recept