Lingonparfait med knäckbräck

Lingonparfait med knäckbräck
Foto: TV4

Lingonparfait med knäckbräck

2

12 ingredienser

1 h + tid i frysen

Gräddig glass med lingon serverad med knäckiga flarn smaksatta med citron och flingsalt. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 6

Parfait

  • 3 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 0,5 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 dl frysta lingon

Knäckbräck

  • 125 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk sirap
  • 2 msk vatten, kallt
  • flingsalt
  • 1 citron, finrivet skal

Gör så här

  1. Parfait
    Vispa grädden fast. Vispa äggulor, socker, farinsocker och vaniljsocker ca 10–15 minuter.
  2. Vänd ner grädden i sockerblandningen. Vispa i 3 dl av de frysta lingonen så de ger färg. Vänd i resten efter att du vispat klart.
  3. Plasta en lämplig form med plastfolie. Häll i smeten och låt frysa i 4–6 timmar. Ta ut ca 15 minuter innan njutning.
  4. Knäckbräck
    Smält samman alla ingredienser under omrörning. Koka till 160 grader.
  5. Häll ut smeten på bakplåtspapper, riv citronskal över och strö på flingsalt. Låt stelna. Bryt i bitar.
  6. Servera parfaiten med bitar av knäckbräcken.
TIPS!
läs mer
Färga ägg naturligt

Påsktips i köket!

Koka perfekta ägg, påskdukning och fina fjädrar

Läs mer