Lingon- och marängpaj

NYHET
Lingon- och marängpaj
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Lingon- och marängpaj

12 ingredienser

Söt, syrlig och ljuvligt krämig! Den här pajen består av en kexbotten fylld med len lingoncurd och toppad med fluffig italiensk maräng. Perfekt när du vill imponera på gästerna eller sätta guldkant på helgen.

Ingredienser

Botten

  • 100 g smör
  • 300 g Biscoffkakor (eller digestivekex)
  • 30 g strösocker [2 msk]

Lingoncurd

  • 400 g frysta lingon [6,5 dl]
  • 90 g äggula [5-6 st]
  • 240 g strösocker [2,5 dl]
  • 250 g smör, tärnat (osaltat)
  • 3 gelatinblad

Italiensk maräng

  • 100 g vatten [1 dl]
  • 320 g strösocker [4 dl]
  • 160 g äggvita (5-6 stycken)

Garnering

  • oxalis

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull, mixa kexen väl i en matberedare till smulor. Blanda i socker och smör. Tryck ut smulorna i en pajform, 22-25 cm i diameter med löstagbar kant ända upp i kanterna av formen. Grädda 10 minuter, ta ut och låt svalna.

Lingoncurd

  1. Lägg gelatinblad i kallt vatten. Mixa lingonen till en puré med en stavmixer.
  2. Värm purén tillsammans med strösockret. Häll blandningen över äggulor i en bunke.
  3. Värm på medelhög temperatur tills curden har 84 grader. Häll över i en annan bunke och lägg i gelatinblad. Tillsätt smöret och mixa tills du har en slät kräm. Låt svalna innan du fyller skalet.

Italiensk maräng

  1. Häll vatten och strösocker i en liten kastrull. Koka upp och låt koka till 121 grader, när den visar 115 grader börjar du vispa äggvitorna till en maräng. Sänk hastigheten något och häll i sockerlagen med tunn stråle i bunken under konstant vispning. Vispa marängen tills den svalnat. Sen är det bara att spritsa på pajen i önskad dekor. Dekorera gärna med oxalis.