Vackert skådebröd som är ett självporträtt av Linda. När du bakar skådebröd är det fördel om degen är mer fast än lös, det gör att formen håller ihop bättre under jäsning och gräddning.
Värm vattnet fingervarmt, lös jästen i lite av vattnet, tillsätt mjöl och olja och kör med degkrok.
Häll på resten av vattnet och tillsätt saltet efter någon minut.
Arbeta degen elastisk och fast, dela upp i önskade färger med gurkmeja, spenat och rödbeta. Arbeta i färgerna och tillsätt karamellfärg om du vill.
Låt jäsa under duk i ca 40 minuter.
Låt fantasin flöda. Forma som du vill med färgerna, glöm inte att pensla ibland med ägg så att detaljerna fastnar och doppa i ägg och fröer om du önskar det som detaljer.
Pensla hela brödet och värm ugnen till 250 grader.
Ställ in brödet och skicka in 1 dl vatten på en plåt under för att skapa ånga och fin skorpa på brödet, stäng snabbt.
Baka först av 5 minuter, sänk sedan till 220 grader och baka tills brödet har en innertemperatur på 96-98 grader. Låt brödet svalna.