Limoncelloglass med pistage och mandelkaka

Limoncelloglass med pistage och mandelkaka
Foto: Tv4

Limoncelloglass med pistage och mandelkaka

Av: Birgitta - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

45 m + tid i frys

Glass är alltid en uppskattad dessert! Testa den här limoncelloglassen med pistage och mandelkaka till nästa bjudning.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 6

Limoncelloglass

  • 3 citroner, saften och skalet (spara skalet av 1 till dekoration)
  • 3 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 5 dl grädde, vispad
  • 4 msk mascarpone
  • 4 msk limoncello
  • färsk citronmeliss (till dekoration)

Pistage-och mandelkaka

  • 50 g pistagenötter (utan skal)
  • 50 g mandelmjöl
  • 100 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 3 ägg
  • 200 g strösocker
  • 120 ml olivolja
  • 114 g smör, smält och avsvalnat (normalsaltat)

Till servering

  • 50 g pistagenötter

Gör så här

Limoncelloglass

  1. Blanda citronsaft, skal, florsocker och vanilj.
  2. Vispa grädden. När den är färdigvispad rör ner mascarponen och häll i limoncellon.
  3. Blanda ihop grädden med citronblandningen i, häll i en skål och täck med plastfolie. Frys minst 4 timmar, men helst över natten.
  4. Har du glassmaskin, kör blandningen i den före infrysningen.

Pistage-och mandelkaka

  1. Bottna en 22 cm springform med bakplåtspapper och smörj sidorna lätt med smör och sockra dem lätt, skaka bort det socker som inte fastnar.
  2. Lägg pistagenötterna i en matberedare, pulsa lätt tills de är smulor, men inte en pasta. Addera mandelmjölet, vetemjölet, bakpulvret och kardemumman till pistagesmulorna och pulsa i matberederaren tills allt är blandat.
  3. Vispa äggen och sockret vitt och fluffigt i en skål, ca 5 minuter.
  4. Häll olivoljan långsamt i ägg och sockersmeten under konstant vispning. Sänk visphastigheten och addera det smälta och avsvalnade smöret. Vispa ihop tills allt är blandat, men inte för länge, då så mycket luft som möjligt ska finnas kvar i smeten.
  5. Vänd ner de torra ingredienserna i smeten och blanda försiktigt. Häll ner i formen och släta till ytan.
  6. Grädda ca 45-55 minuter tills fin färg och provstickan är torr med bara några få fuktiga smulor. Låt kakan kallna helt innan den tas ut ur formen.

Servering

  1. Ta de hackade pistagenötterna och dela upp dem på desserttallrikar i en rundel så stor som din glasskula ska bli. Detta för att glassen ska läggas på nötterna, så den inte smälta så fort.
  2. Skär en kakbit per portion och lägg på tallriken bredvid nötterna. Skeda upp glassen och lägg den på nötterna. Garnera med citronmeliss och citronzest.