Lime- och kokosglass med het ananascurd

Lime- och kokosglass med het ananascurd
Foto: Tv4

Lime- och kokosglass med het ananascurd

9

7 steg att laga

14 ingredienser

1 h

Lime- och kokosglass med het ananascurd är en dessert som kombinerar söt med hetta på ett underbart vis.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1 burk kondenserad mjölk sötad
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 dl grädde
  • 1 dl riven kokos
  • 1 limefrukt
  • 400 g ananas, i bitar
  • 1 dl strösocker
  • 1 citron, saften
  • 1 chilifrukt (het)
  • 2 äggulor
  • 2 ägg
  • 50 g smör
  • 500 g mörk choklad
  • 3 dl kokoschips

Gör så här

  1. Glassen
    Ställ in den kondenserade mjölken och grädden i frysen i 20 minuter. Häll den kondenserade mjölken och vaniljsockret i en bunke och vispa i cirka 20 minuter.
  2. Häll sedan i grädden och fortsätt vispa till konsistensen blir som halvlöst vispad grädde ungefär. Häll i den rivna kokosen och pressa ut saften ur limen. Blanda runt. Häll upp i lämplig bunke och låt ligga i frysen cirka 5-6 timmar.
  3. Het ananascurd
    Lägg ananas, socker, citron i en kastrull och låt koka tills ananasen blir mjuk.
  4. Finhacka chilin och lägg ner i blandningen. Mixa allt till en slät smet med stavmixer. Ta av från plattan.
  5. Rör i äggen ett i taget under konstant omrörning. Ställ tillbaka på spisen och låt purén sjuda tills den tjocknat, rör hela tiden så att det inte bränns fast i botten. Ha i smöret och smaka av! Häll upp i en bunke och låt svala i kylen.
  6. Chokladkupa
    Blås upp ballonger till önskvärd storlek. Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna några minuter innan du doppar de uppblåsta ballongerna i chokladen. Låt svalna på ett bakplåtspapper. När chokladen har torkat sticker du ett hål i ballongen och petar ut resterna.
  7. Servering
    Rosta kokosflarnen i en stekpanna. Lägg upp en glasskula i chokladkupan och häll på lite av den heta ananascurden. Lägg på lite av de rostade kokosflarnen och servera direkt.
TIPS!
läs mer
Mayas dryckestips till Myllymäkis meny

Årets vintrender

Sommelier Maya Samuelsson kikar på vinåret 2021.

Läs mer