Lime- och kokosglass med het ananascurd

8 röster
1 h
4

Lime- och kokosglass med het ananascurd är en dessert som kombinerar söt med hetta på ett underbart vis.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

1 h
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 burk kondenserad mjölk sötad
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 dl grädde
  • 1 dl riven kokos
  • 1 limefrukt
  • 400 g ananas, i bitar
  • 1 dl strösocker
  • 1 citron, saften
  • 1 chilifrukt (het)
  • 2 äggulor
  • 2 ägg
  • 50 g smör
  • 500 g mörk choklad
  • 3 dl kokoschips

Gör så här

  1. Glassen
    Ställ in den kondenserade mjölken och grädden i frysen i 20 minuter. Häll den kondenserade mjölken och vaniljsockret i en bunke och vispa i cirka 20 minuter.
  2. Häll sedan i grädden och fortsätt vispa till konsistensen blir som halvlöst vispad grädde ungefär. Häll i den rivna kokosen och pressa ut saften ur limen. Blanda runt. Häll upp i lämplig bunke och låt ligga i frysen cirka 5-6 timmar.
  3. Het ananascurd
    Lägg ananas, socker, citron i en kastrull och låt koka tills ananasen blir mjuk.
  4. Finhacka chilin och lägg ner i blandningen. Mixa allt till en slät smet med stavmixer. Ta av från plattan.
  5. Rör i äggen ett i taget under konstant omrörning. Ställ tillbaka på spisen och låt purén sjuda tills den tjocknat, rör hela tiden så att det inte bränns fast i botten. Ha i smöret och smaka av! Häll upp i en bunke och låt svala i kylen.
  6. Chokladkupa
    Blås upp ballonger till önskvärd storlek. Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna några minuter innan du doppar de uppblåsta ballongerna i chokladen. Låt svalna på ett bakplåtspapper. När chokladen har torkat sticker du ett hål i ballongen och petar ut resterna.
  7. Servering
    Rosta kokosflarnen i en stekpanna. Lägg upp en glasskula i chokladkupan och häll på lite av den heta ananascurden. Lägg på lite av de rostade kokosflarnen och servera direkt.
4 december 2019