• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Lime cheesecake pie

Lime cheesecake pie
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Lime cheesecake pie

9 steg att laga

10 ingredienser

1 h 30 min + 2 timmar i kylen

Jättehärlig och fantastiskt god cheesecake-paj där syrlig lime tillsammans med krämig färskost och len kondenserad mjölk möter krispig digestivebotten. Toppa med fluffigt vispad grädde. 

Ingredienser

Limefyllning

  • 400 g kondenserad mjölk sötad
  • 300 g färskost
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 30 g äggula [2 stycken]
  • 110 g ägg [2 stycken]
  • 100 g limesaft (1 dl = 4–5 limefrukter + skal från 2 limefrukter)

Pajskal

  • 100 g smör
  • 250 g digestivekex [ca 22 stycken]
  • 30 g strösocker [2 msk]

Garnering

  • 250 g vispgrädde [2.5 dl]

Gör så här

  1. Pajskal
    Sätt ugnen på 180 grader (varmluft).
  2. Smält smöret. Mixa kexen väl i en matberedare och blanda med sockret i en bunke. Tillsätt smöret och blanda ordentligt.
  3. Tryck ut smulorna i en pajform 22-24 cm i diameter och ända upp på kanten. Tryck gärna till smulorna med undersidan av ett glas för att få en jämn botten.
  4. Grädda i ugnen i 10 minuter, ta ut och låt svalna.
  5. Cheesecake fyllning
    Sätt ugnen på 160 grader (varmluft).
  6. Blanda kondenserad mjölk med färskost, vaniljsocker i en bunke med en handvisp.
  7. Tillsätt äggen och äggulorna och blanda med en slickepott till en slät smet, sist blandar du i limesaft.
  8. Häll fyllningen i pajskalet när den svalnat. Grädda mitt i ugnen i 20-22 minuter, eller tills pajen känns lite fast när man skakar till den.
  9. Ta ut och låt svalna helt innan den får stå i kylen i kylen 1–2 timmar. Toppa med mjukvispad grädde samt finrivet limeskal.