När man talar om rökt lax är det oftast kallrökt man syftar på. Från början fanns lax enbart vild, men numera odlas den flitigt runt kusterna. Att röka fisken var ursprungligen ett sätt att kunna bevara den längre. I norra Sverige var tillgången till salt mer begränsad än söderut, därför torkade eller rökte man ofta råvarorna till vinterns skafferi. Att servera rökt lax med pocherat ägg och spenat är en klassisk kombination.
Till 4 personer.
Rökt lax med stuvad spenat:
Koka upp vatten och salt. Lägg i den sköljda hela spenaten. Koka upp och häll därefter genast av vattnet. Låt spenaten rinna av i durkslag. Koka upp grädde i en kastrull och tillsätt spenaten. Salta och peppra.
Pocherat ägg:
Koka upp vatten med 4 tsk salt och 2 tsk ättika per liter vatten. Knäck äggen vart och ett försiktigt i en kaffekopp. Låt ägget glida ur koppen ner i vattnet dra kastrullen åt sidan och forma ägget med en sked under sjudning ca 4-5 minuter. Ta upp och låt rinna av. Pochera två ägg i taget.