Leilas pizza bianca med svamp och ägg

10 röster
4 stora pizzor
Leilas pizza bianca med svamp och ägg
Foto: Stephanie Bjelkstam
4 stora pizzor

Du behöver

Pizzadeg

  • 15 g färsk jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl durumvete
  • 5,5 –6 dl Tipo 00 (alt. vetemjöl special)

Fyllning

  • 250 g ricottaost (1 burk)
  • 100 g parmesanost
  • 400 g portabellosvamp eller Karl Johansvamp
  • 2 klyftor vitlök
  • 50 g pinjenötter
  • 2 msk färsk citrontimjan (de som växer på hård kvist)
  • 1-2 msk vit tryffelolja
  • flingsalt och svartpeppar från kvarn
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Pizzadeg
    Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt strösocker, flingsalt och olivolja.
  2. Tillsätt durumvete och lite vetemjöl i taget och knåda degen i maskin i cirka 10 minuter tills den är elastisk.
  3. Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 30-45 minuter. Dela degen i 4 bitar.
  4. Fyllning
    Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Kavla ut degen tunt och lägg den på en plåt med bakplåtspapper (detta för att det annars är väldigt svårt att flytta pizzan).
  6. Bred på ett lager ricottaost, riv över parmesanost och lägg på skivad tunt skivad svamp. Knäck ett ägg i mitten av pizzan.
  7. Skiva vitlöken tunt. Strö vitlök, pinjenötter och plockade timjanblad över pizzan (men lämna ägget fritt). Ringla över lite tryffelolja och krydda med salt och peppar.
  8. Grädda pizzan i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter.
20 oktober 2016

Fler goda recept