Leilas fantastiska vörtbröd

Leilas fantastiska vörtbröd
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas fantastiska vörtbröd

177

7 steg att laga

13 ingredienser

3h 5 min

Leilas recept på vörtbröd, ett underbart kryddigt bröd som doftar jul! Ungstemperaturen gäller för varmluftsugn.

Ingredienser

Till 2 vörtbröd:

  • 50 g jäst
  • 3 dl porter (öl)
  • 2,5 dl julöl
  • 50 g smör
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 dl mörk brödsirap
  • 0,5 msk pomerans malen
  • 1,5 msk malen ingefära
  • 1 msk malen nejlika
  • 0,5 msk malen kardemumma
  • 1 msk salt
  • 13,5 dl rågsikt
  • 3 dl russin

Gör så här

  1. Lös upp jästen i en bunke med porter, julöl, olja och sirap.
  2. Smält smöret tillsammans med kryddor och salt. Låt svalna något innan det blandas i degvätskan.
  3. Blanda i lite mjöl i taget och arbeta degen långsamt i maskin tills den är mjuk och elastisk.
  4. Jäs degen i bunken till dubbel storlek.
  5. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  6. Forma till limpor och jäs under duk i ytterligare cirka 1 timme.
  7. Grädda vörtbrödet i cirka 50 minuter och sänk värmen till 150 grader efter 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
TIPS!
läs mer
Marockansk morotssallad med örter, pistage och hummus

Skapa en sundare vardag!

Nystarta året med goda och hälsosamma recept

Läs mer