Saffrans- och romsnurror á la Leila Lindholm
Saffrans- och romsnurror á la Leila Lindholm
18 ingredienser
De här goda bullarna passar perfekt till luciafirandet! Receptet ger 18 stora bullar och är signerat Leila Lindholm.
Ingredienser
- 5 dl mjölk
- 4 förp saffran (à 0,5 g)
- 50 g jäst
- 0,5 tsk salt
- 2 dl strösocker
- 250 g kvarg 10 %
- 100 g smör, mjukt
- 16-17 dl vetemjöl special
Fyllning:
- 200 g mandelmassa
- 200 g smör, mjukt
- 1 dl rörsocker
- 1 msk malen kanel
- 2 msk romessens
Pensling:
- 1 ägg
- 1 msk mjölk
- rörsocker, till garnering
- mandelsplitter, till garnering
- 2 muffinsplåtar
Gör så här
- Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
- Tillsätt salt, strösocker och kesella.
- Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl.
- Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, smör, råsocker och rom till en slät massa.
- Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar.
- Kavla ut varje degbit till en rektangel, 45 x 20 cm, cirka 1 cm tjock.
- Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en tajt rulle från långsida till långsida.
- Skiva varje rulle i 9 bitar, cirka 5 cm breda.
- Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt.
- Jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
- Vispa upp ägg och mjölk till penslingen. Pensla bullarna, strö över mandelsplitter och råsocker och grädda i 13-15 minuter.