Saffrans- och romsnurror á la Leila Lindholm

Saffrans- och romsnurror á la Leila Lindholm
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Saffrans- och romsnurror á la Leila Lindholm

54

18 ingredienser

De här goda bullarna passar perfekt till luciafirandet! Receptet ger 18 stora bullar och är signerat Leila Lindholm.

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 4 förp saffran (à 0,5 g)
  • 50 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • 250 g kvarg 10 %
  • 100 g smör, mjukt
  • 16-17 dl vetemjöl special

Fyllning:

  • 200 g mandelmassa
  • 200 g smör, mjukt
  • 1 dl rörsocker
  • 1 msk malen kanel
  • 2 msk romessens

Pensling:

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • rörsocker, till garnering
  • mandelsplitter, till garnering
  • 2 muffinsplåtar

Gör så här

  1. Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
  2. Tillsätt salt, strösocker och kesella.
  3. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl.
  4. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, smör, råsocker och rom till en slät massa.
  7. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar.
  8. Kavla ut varje degbit till en rektangel, 45 x 20 cm, cirka 1 cm tjock.
  9. Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en tajt rulle från långsida till långsida.
  10. Skiva varje rulle i 9 bitar, cirka 5 cm breda.
  11. Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt.
  12. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
  13. Vispa upp ägg och mjölk till penslingen. Pensla bullarna, strö över mandelsplitter och råsocker och grädda i 13-15 minuter.